Tekst objavljen: 06.03.2016 10:00        


Vlada Srbije će uskoro usvojiti strategiju za razvoj trgovine Srbije do 2020. godine, koja predviđa jednostavnije procedure i uklanjanje administrativnih prepreka i podršku malim preduzećima, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Od prodaje živi svaki šesti radnik u Srbiji

- Trgovina je motor koji treba da vuče našu privredu napred - rekao je načelnik Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Rakić na javnoj raspravi o predlogu strategije.

On je rekao da strategija predviđa razvoj moderne trgovinske mreže, internacionalnizaciju trgovine i podsticanje konkurencije, kao i podršku sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima u toj oblasti. Po njegovim rečima, predviđen je, takođe, razvoj informacionog sistema, razvoj elektronske trgovine, ali i unapređenje zaštite potrošača.

- Strategija će služiti za dalje usklađivanje za propisima EU u oblasti trgovine - rekao je Rakić ističući da je formiranje modernog tržišta i trgovinskog sistema jedan od najzahtevnijih zadataka u procesu pridruživanju Srbije EU. Sekretar Udruženja za trgovinu u PKS Gordana Hašimbegović je rekla da komora priprema privrednike za modernizaciju tržišta po evropskim standardima.

Po njenim rečima, trgovinska preduzeća imaju udeo od 38 odsto ukupnog broja preduzeća u Srbiji i zapošljavanju 19 odsto radnika, te da je svaki šesti zaposleni je u sektoru trgovine. Ona je navela da je, na primer, u periodu od 2012. do 2014. godine rastao promet u trgovini na malo po stopi oko 14 odsto i istakla da je veoma važna podrška za razvoj MSP u trgovini, ali i neprehrambenog dela tog sektora.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo će predložiti da se formira Nacionalni savet za razvoj trgovine u kome će privrednici i predstavnici institucija zajedno donositi strateške odluke. Član stručnog tima za izradu strategije Goran Petković ukazao je da će strategija rešiti debalans, koji postoji između trgovine na veliko i malo, koji je sada u korist trgovine na veliko.

On je istakao da je trgovina na veliko u Srbiji duplo razvijenija od trgovine na malo, ali da su kod nas preduzeća koja trguju na veliko brojna i slaba, dok ih u zemljama EU ima duplo manje, ali su mnogo efikasnija. Petković je kazao da strategija predviđa oko 30 mera za razvoj trgovine, među kojima su i one za razvoj trgovine u nerazvijenim područjima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovina život prodavci prodaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana