Tekst objavljen: 09.08.2022 13:55        


Oko 30.000 prekopotrebnih zanatlija, lekara i medicinskih sestara i tehničara iz Severne Makedonije i Albanije doći će od septembra da radi u Srbiju bez ikakvih dodatnih papira, radnih viza i posebnih dozvola

Od septembra u Srbiju stiže 30 hiljada radnika iz Albanije i Severne Makedonije


To će im biti omogućeno zahvaljujući inicijativi "Otvoreni Balkan" i otvaranja jedinstvenog tržišta rada. Pored toga ceo naš region postaće mnogo atraktivniji za strane investitore jer će lakše dolaziti do radnika koji im nedostaju, navode stručnjaci.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da su sva zanimanja koja su nama potrebna interesantna ljudima iz Severne Makedonije i Albanije.

- Mislimo da će biti radnika koji će dolaziti sa visokom stručnom spremom, ali i onih koji imaju osnovno i srednje obrazovanje. Građevina se puno traži i radnici u oblasti poljoprivrede. I u oblasti zdravstva bi trebalo da bude puno zainteresovanih jer su plate kod nas više. Međutim, još je važnije što ćemo kao region svi postati mnogo zanimljiviji stranim investitorima jer će brže i lakše dolaziti do radnika, a to je jedan od razloga da investiraju u ovaj deo Evrope - kaže Jovanović.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije navodi da će veći broj radne snage dobro doći našim poslodavcima za mesta koja su inače uvek upražnjena.

- Mislim da će građani Severne Makedonije i Albanije u okviru "Otvorenog Balkana" biti jako zainteresovani da dođu kod nas jer su uslovi i primanja mnogo bolji. Takođe, kod nas će poslodavci imati veći izbor i mogućnost da konačno popune radna mesta za koja već dugo ne mogu da nađu odgovarajuću radnu snagu. Nedostaju nam svi profili zanata u građevini, zavarivači, zatim svi radnici u ugostiteljstvu i turizmu i za sezonske poslove poput berača voća. Očekujemo da ih od septembra stigne oko 30.000 - kaže Atanacković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević kaže da se već duže vreme oseća nedostatak radne snage u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i tekstilne industrije. Dodao je kako posle pandemije mnoge međunarodne kompanije koje imaju svoje lance na Dalekom istoku razmatraju mogućnost da tu svoju proizvodnju približe matičnim kompanijama u zapadnoj Evropi.

- Mi kao Zapadni Balkan možemo da budemo zanimljiva destinacija za takvu vrstu posla - kaže Đurđević.

Navodi da PKS nema preciznih podataka o tome koliko radne snage nedostaje, ali je naveo da se oseća potreba za radnicima u sezonskim poslovima, ali i u međunarodnim kompanijama koje ovde posluju.

- Zna se da ti radnici dolaze iz susednih zemalja i iz pojedinih zemalja EU pa se taj nedostatak nekako kompenzuje, ali postoji potreba da se to reguliše, da su ti ljudi osigurani zdravstveno, da im ide staž - naglasio je Đurđević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nenad đurđević radnici Severna Makedonija albanija Srbija otvoreni balkan mihailo jovanović nebojša atanacković septembar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana