Tekst objavljen: 24.10.2016 11:50        


Izložba slika Milana Konjovića, Miće Popovića, Nikole Graovca, Milana Kerca, Save Stojkova i drugih čuvenih slikara sa vojvođanskog podneblja, deo bogate umetničke zbirke Vojvođanske banke, otvorena je sinoć u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Odabrana dela vojvođanskih slikara izložena po prvi put

Na izložbi pod nazivom„Odgovorno u kulturi”prvi put je javnosti predstavljeno 40 izuzetno vrednih umetničkih dela iz druge polovine 20. veka, koja su postala deo kolekcije Vojvođanske banke planskim otkupom i kontinuiranom realizacijom umetničkih kolonija.

Izložba će u narednih 10 dana biti otvorena i besplatna za sve posetice, nakon čega se Galerija zatvara zbog radova na rekonstrukciji fasade. Potpuna rekonstrukcija ulaza u Galeriju finansira se iz projekta saradnje GalerijeMatice srpske i Vojvođanske banke

Na svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj ljubitelja umetnosti, među kojima balerina i koreografkinja Aja Jung, kajakaš Marko Novaković, rediteljka i pokrajnska poslanica Jelena Balašević, direkor kompanije CPG Robert Čoban, izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović i mnogi drugi. 

„Proglašenje Novog SadazaEvropsku prestonicu kulture 2021. godinejetalas koji treba iskoristiti da se urade velike i važne stvari iz oblasti kulture, među kojima je i rekonstrukcija i obnova svih kulturnih institucija”, rekao jepredsednik Izvršnog odbora Vojvođanske bankeMarinos Vathis i istakao da je rekonstrukcija Galerije Matice srpske doprinos Vojvođanske banke tom cilju.

„Vojvođanska banka je iskrena u nameri da pomogne ne samosrpsku muzejsku scenu, nego i nacionalnu kulturu, i veoma sam počastovan zbog saradnje sa Galerijom Matice srpske. Zahvalni smo stručnjacima Galerije koji veoma profesionalno rade na tome da se velika i značajna kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradi i predstavi javnosti. Sada predstavljamo prvih 40 slika, a u naredne dve godine i ostala dela iz kolekcije. Biću veoma ponosan kada budemo sve slike predstavljali javnosti u zgradi Matice srpske sa renoviranim ulazom i liftom za lica sa invaliditetom”, istakao je Vathis.

Prema rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske ova izložba je prvi rezultat saradnje Galerije i Vojvođanske banke, započete u junu ove godine. Ona je zasnovana na ideji da stručnjaci ove institucije evidentiraju, obrade i katalogiziraju bogatu kolekciju dela likovne umetnosti koja se nalaze pod krovom Banke. Ona je istakla da je ovo samo početak, a sledi konzervacija i opremanje dela u cilju izlaganja i publikovanja kolekcije. span style='font-size:10.0pt;line-height:115%;font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:black;background:white; mso-ansi-language:#241A'>i ostala dela iz kolekcije. Biću veoma ponosan kada budemo sve slike predstavljali javnosti u zgradi Matice srpske sa renoviranim ulazom i liftom za lica sa invaliditetom”, istakao je Vathis.

"Želim da se zahvalim Vojvođanskoj banci i gospodinu Vathisu, jer su pre Evropske komisije prepoznali da je Novi Sad evropska prestonice kulture i izabrali našu Galeriju za partnera na značajnom poslu zaštite kulturnog nasleđa u vlasništvu banke. Takođe, želim da se zahvalim na poverenju koje su nam ukazali ustupajući nam njihovu umetničku kolekciju za izlaganje u prostoru naše Galerije. Ovom izložbom mi smo je učinili dostupnom svim građanima, baš kao što ćemo ulaganjem sredstava ostvarenim kroz ovu saradnju u obnovu ulaznog dela i ugradnjom lifta, prostor Galerije učiniti dostupnim svima", istakla je upravnica Galerije i dodala da su Vojvođanska banka i Galerija Matice srpske zajednički ostvarili dva važna evropska cilja – transparentnost i dostupnost kulturnog nasleđa za sve, i pokazali visok nivo odgovornosti u kulturi obe ustanove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izložba slika vojvođanska banka novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana