Tekst objavljen: 09.02.2023 15:45        


Bard, Guglov čet bot i direktni rival Chat GPT-u kompanije Open AI doveo je do gubitka kompanije od 100 milijardi dolara nakon što je podelio netačne informacije u promotivnom videu

Odgovor Majkrosoftu: Gugl predstavio Bard, svog čet-bota


Bard je pogrešno rekao da je svemirski teleskop Džejms Veb bio prvi koji je snimio planetu izvan Sunčevog sistema. To je podstaklo zabrinutost da Gugl gubi tlo u odnosu na rivalsku korporaciju Majkrosoft koja ulaže ogromne količine novca u Open AI.

Akcije „Alfabeta“, kompanije u čijem je vlasništvu Gugl, pale su za čak devet odsto tokom redovnog trgovanja sa obimima skoro tri puta većim od 50-dnevnog proseka. Kasnije tokom dana ostale su nepromenjene.

Akcije su prošle godine izgubile 40 odsto na vrednosti, ali su porasle za 15 odsto od početka godine, isključujući gubitke od srede.

Stručnjaci su istakli da je promotivni materijal za Barda, Guglovog konkurenta Chat GPT-u koji podržava Majkrosoft, sadržao grešku u odgovoru čet-bota na pitanje: „O kojim novim otkrićima iz svemirskog teleskopa Džejms Veb mogu da ispričam devetogodišnjaku“.

Brus Mekintoš, direktor opservatorija Univerziteta Kalifornije, napisao je na Tviteru da kao neko ko je slikao egzoplanetu 14 godina pre nego što je Džejms Veb lansiran, da mu se čini da bi trebalo da Gulg nađe bolji primer.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gugl je naveo da greška, koju je prvi prijavio Rojters, podvlači potrebu za testiranjem novih sistema.

Bard, zasnovan na LaMDA, pušten je timu specijalističkih testera i tek bi trebalo da naširoko bude predstavljen javnosti.

„Ovo naglašava važnost rigoroznog procesa testiranja, nešto što počinjemo ove nedelje sa našim programom za proverene testere“, rekao je portparol Gugla.

Kako je saopšteno, Gugl će kombinovati eksterne povratne informacije sa sopstvenim internim testiranjem kako bi bili sigurni da Bardovi odgovori zadovoljavaju visok kvalitet, bezbednost i utemeljenost informacija iz stvarnog sveta.

Gugl je u sredu u Parizu održao prezentaciju uživo koja nije uključivala detalje o tome kako i kada će integrisati Bard u osnovnu funkciju pretraživanja. Dan ranije, Majkrosoft je održao događaj na kojem je najavio da pokreće javnu verziju svoje Bing pretrage sa integrisanim funkcijama Chat GPT-a.

„Iako je Gugl bio lider u inovacijama veštačke inteligencije u poslednjih nekoliko godina, čini se da su zaspali kod implementacije ove tehnologije u svoj proizvod za pretragu. Gugl se u poslednjih nekoliko nedelja trudio da uhvati korak sa pretragom i to je izazvalo žurbu oko najave i sramotnu zbrku objavljivanja pogrešnog odgovora tokom demonstracije“, smatra Gil Lurija, viši softverski analitičar u DA Davidsonu.

Bard bi trebalo da bude dostupan javnosti u narednih nekoliko nedelja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
AI čet bot Bard google ChatGPT Microsoft

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana