Tekst objavljen: 03.06.2015 12:56        


Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je danas oštro srezala prognozu globalnog privrednog rasta za ovu i iduću godinu, navodeći da će svetska ekonomija postepeno jačati i tek krajem 2016. se vratiti na prosek koji je beležila pre krize. 

OECD srezao prognozu svetskog privrednog rasta

Svetski privredni rast će ove godine iznositi 3,1 odsto, u odnosu na ranije očekivanih 4,0 odsto, dok je prognoza za 2016. snižena na 3,8 sa 4,3 odsto, navodi OECD, a prenosi agencija Frans pres.

"Globalni privredni rast će jačati tokom 2015. i 2016, ali će biti skroman u poređenju sa pretkriznim periodom", navodi organizacija.

OECD je snizio prognozu rasta američke privrede na 3,0 sa 3,1 odsto u 2015. i na 2,0 sa 2,8 odsto u 2016, navodeći da su snažan dolar i brutalna zima ukočili privrednu aktivnost u prvom ovogodišnjem kvartalu.
Kineska privreda će takođe napredovati sporije nego što se ranije verovalo, odnosno 6,8 odsto ove i 6,7 odsto iduće godine, ali će njenom rastu doprineti infrastrukturne investicije, naveo je OECD, pozivajući vlasti u Pekingu da dodatno olabave monetarnu politiku u cilju stabilizacije privede i smanjenja deflatornih pritisaka.

Organizacija za evrozonu prognozira privredni rast od 2,0 odnosno 2,1 odsto u 2015. i 2016, zahvaljujući niskim cenama nafte, slabom evru, poboljšanju finansijskih uslova i monetarnim stimulacijama. Nezaposlenost će u evrozoni do kraja iduće godine ostati visoka uz stopu od 10,25 odsto.

OECD navodi da je ekonomski oporavak od globalne finansijske i ekonomske krize iz 2008. još uvek slab, uz neizvesnost na polju zaposlenosti i rast nejednakosti širom sveta. Među faktorima koji prete globalnoj privredi su eventualni neuspeh Grčke i njenih kreditora da postignu zadovoljavajući sporazum o reformama, usporavanje kineske ekonomije i očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD.

Organizacija veruje da će se cene nafte stabilizovati iznad trenutnog nivoa, ali znatno ispod 110 dolara za barel, koliko je iznosio prosek iz tri godine pre prošlogodišnjeg potonuća cena.
Organizacija prognozira da će ove godine pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije biti 3,1 odsto, a naredne će realni rast biti 0,8 odsto. Prema prognozi, ekonomski rast će ojačati u drugoj polovini 2015. i nastaviće se u 2016. zahvaljujući investicijama u program zamene uvoznih proizvoda ruskim, kao i očekivanom rastu cena nafte i gasa.

Pored toga, privredni rast Rusije zavisiće od razvoja geopolitičke napetosti, ukazuju stručnjaci organizacije. Ako geopolitička napetost značajnije oslabi, investicije mogu porasti, ali ako dođe do rasta geopolitičkih rizika, ruska ekonomija će se suočiti sa dodatnim pritiskom, navodi se u izveštaju OECD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetski rast privredni rast oecd loše prognoze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana