Tekst objavljen: 15.09.2015 8:34        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) danas je srezala svoju procenu tražnje nafte u svetu za 2016. godinu, pošto tržišta u usponu, koja su minulih godina bila motor svetskog rasta, posustaju. 

OPEK srezao prognozu tražnje nafte za 2016. godinu

Niske cene nafte bi trebalo da su dovoljne da zadrže blagi rast potražnje iduće godine u smislu volumena, ali su i blizu toga da zaustave ekspanziju resursa u zemljama koje nisu u sastavu OPEK-a, navodi se u mesečnom izveštaju naftnog kartela, a prenosi agencija AFP.

Bolji od očekivanog privredni rast u SAD i evrozoni naveo je OPEK da projekciju globalne tražnje nafte za 2015. poveća na 1,46 miliona barela dnevno, što je za oko 84.000 barela više u odnosu na raniju procenu, dok je prognoza globalne tražnje nafte za 2016. godinu oborena na 1,29 miliona barela dnevno zbog, kako je saopšteno, projektovanog usporenog ekonomskog rasta u zemljama Latinske Amerike i Kini.

"Iako je grupa zemalja u usponu u proteklim godinama bila ključni pokretač rasta, postalo je jasno da privredni rast u ovoj grupi počinje da usporava", navodi se u izveštaju OPEK-a, i dodaje da i niske cene nafte takođe počinju da utiču na proizvodnju.

"Proizvodnja nafte u SAD počinje da pokazuje znakove usporavanja, što bi moglo doprineti smanjenju neravnoteža na naftnom tržistu", navodi se u izveštaju.

Uprkos tome, OPEK je predvideo neznatan rast američke proizvodnje nafte u narednoj godini, na 13,97 miliona barela dnevno sa ranije prognoziranih 13,75 miliona barela, kao i rast proizvodnje nafte iz škriljaca, ako cene ostanu na aktuelnom nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta proizvodnja nafte cena nafte potražnja za naftom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana