Tekst objavljen: 10.07.2015 11:00        


Cene nafte nastavile su jutros sa rastom u Aziji posle nedavnog oštrog pada, zahvaljujući oporavku kineskih akcija pošto je vlada u Pekingu pojačala mere podrške berzama. 

Oporavak kineskih akcija pogurao cene nafte

Oporavak, koji je usledio posle potonuća cena kineskih akcija za 30 odsto, ublažio je zabrinutost u pogledu njihovog daljeg slabljenja širom druge najveće svetske privrede i prvog potrošača energije, ali analitičari kažu da je ostalo da se vidi da li će se taj oporavak održati, prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poksupela je na Njujorškoj berzi 55 centi na 53,33 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 62 centa na 59,23 dolara.

"Ima signala da su strani investitori optimističniji u pogledu napora koje Kina preduzima da spreči klizanje vrednosti akcija", izjavio je tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

"Međutim, smatram da treba biti oprezan i da je važno pratiti situaciju na kineskim tržištima u narednim sesijama", rekao je on u komentaru situacije na berzi, podsetivši da smo u prošlosti bili svedoci da se "kineske akcije oporave u jednoj sesiji da bi se već sutradan strmoglavile nazad".

Kod investitora je prisutna i nada da će dugom opterećena Grčka postići dogovor sa poveriocima, pošto je Atina kasno sinoć dostavila detalje novog plana reformi radi spasavanja te zemlje od finansijskog kolapsa.
Kako navodi francuska agencija, novi paket pomoći podrazumeva reformu penzionog sistema i povećanje poreza u zamenu za ublažavanje duga i dobijanje spasilačkog zajma od evrozone.

Trgovci takođe pomno prate pregovore u Beču između zapadnih sila i Irana o sporazumu o, kako piše Frans pres, odustajanju Teherana od nuklearnih ambicija zarad ukidanja zapadnih sankcija toj zemlji.
Ukidanje sankcija bi omogućilo povratak iranske nafte na globalno tržište, što bi dodatno doprinelo gomilanju zaliha i pomoglo smanjenju cena, kažu analitičari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana