Zvanični kurs Evra za dan 18.06.21. :: 117.5673 rsd
Tekst objavljen: 31.08.2019 13:00        


Kada je novac u pitanju, postoji osam velikih grešaka koje možete napraviti.

Osam grešaka s novcem koje ne bi trebalo da napravite

Čim dobijete platu, obratite pažnju na tih osam potencijalnih grešaka i izbegnite potencijalne nevolje.

1. Ne pravite fond za hitne slučajeve

Fond za hitne slučajeve je sigurnosna mera koja vam je potrebna pre nego što nevolja pokuca na vrata. U najmanju ruku, trebalo biste da imate uštedu od šest do devet mesečnih zarada (po mogućnosti duže) na zasebnom bankovnom računu, što će vam biti dovoljno u slučaju da neočekivano izgubite posao, razbolite se ili imate druge nepredviđene troškove.

2. Kasnite u isplatama obaveza

Svakog meseca vaš bi cilj trebalo da budu pravovremena plaćanja obaveza i to u celosti. U suprotnom, možete se suočiti sa kaznama, zateznim kamatama, što će negativno uticati na vašu kreditnu sposobnost. Da biste izbegli kašnjenje uplata, aktivirajte trajni nalog, jer će vam automatsko plaćanje uštedeti vreme, novac i poštedeti vas bespotrebne frustracije.

3. Preskakanje obaveza

Ne preskačite obaveze koje vam se čine manje bitnim u tom momentu. Bez obzira da li se radi o pozajmici, kreditu, kreditnoj kartici ili hipoteci, imate kontinuiranu obavezu da izmirujete obaveze. Kada preskočite plaćanje, suočićete se sa neželjenim troškovima. Takođe će vas u banci smatrati nedostojnim klijentom što vam može napraviti problem prilikom sedećih zaduženja.

4. Ulaženje u nova zaduženja

Imate postojeće obaveze a treba vam još novca. Ne zadužujte se ponovo. Ako morate, proverite još jednom trenutne obaveze i u novi dug uđite pažljivo i što pre ga izmirite.

5. Kupovanje stvari koje vam nisu potrebne

Bilo novu majicu ili novi stan – stvari koje vam nisu neophodne u ovom momentu prosto zaboravite. Posebno kad su stambeni krediti u pitanju – uživanje u komforu svog stana često podrazumeva grcanje u dugovima. I to dugoročno.

6. Ne refinansirate postojeće dugove

Svi smo uzimali potrošačke kredite ili trošimo minus po tekućem računu. Važno je da uvek imate kontrolu nad tim dugom, jer se olaka potrošnja brzo pretvori u dužnički teg kojeg se teško osloboditi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

7. Ne štedite za stare dane

Uplaćujte novac za štednju, odnosno privatnu penziju. Kad god da se penzionišete, državna penzija vam neće biti dovoljna za normalan život. Izdvajajte koliko možete za što bezbrižnije "stare dane".

8. Lako koristite kreditnu karticu

Kreditne kartice mogu biti izvrsno finansijsko sredstvo, ali je skupo. Ako imate dug na kreditnoj kartici, kamatna stopa može biti 10-20 odsto ili čak više. Jedna je mogućnost da konsolidujete dug na vašoj kreditnoj kartici keš kreditom i rešite ga se po nižoj kamati. Gotovinski (keš) kredit je mnogo jefitniji i dobro ga je iskoristiti za trenutna, skupa zaduženja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dugovi kreditna kartica novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana