Tekst objavljen: 03.02.2017 11:00        


Jedan od najboljih vidova zaštite poljoprivredne delatnosti je osiguravanje poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je na edukativnom seminaru koje je kompanija ''Dunav osiguranje'' organizovala u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor. 

Osiguranje najsigurniji vid zaštite

''U Srbiji je oko 10 odsto obradivih površina uopšte osigurano što je daleko od prakse razvijenih zemalja'', rekla je direktorka Regiona prodaje Sever ''Dunav osiguranja" Nataša Novčić Zubac.

Prema njenim rečima, to se objašnjava sa jedne strane nivoom razvoja poljoprivredne proizvodnje, ali u značajnoj meri i razvojem svesti ljudi o značaju i potrebi osiguranja, posebno u poljoprivredi.

Zato kompanija ''Dunav osiguranje'' i ove godine organizuje niz edukativnih radionica u gradovima širom Vojvodine, a juče su predstavnici kompanije imali priliku da razgovaraju sa poljoprivrednicima iz Sombora i okoline koji su prethodno imali priliku da odslušaju predavanje o proizvodnji soje u regionu Sombora u prošloj godini.

''Svedoci smo velikog broja elementarnih nepogoda, posebno prethodnih godina, i promenjenih klimatskih uslova. Čiinjenica je da ne možemo predvideti šta će se desiti i ono što je moguće uraditi je osigurati konkretno poljoprivredne useve i životinje'', rekla je Novčić Zubac.

Navodeći da je među prisutnima bilo mnogo onih koji već osiguravaju svoje useve, ona je istakla da je za njih veoma važno da, bez obzira što to godinama rade, obavezno svake godine provere šta su osigurali, od kojih rizika, na koju vrednost...

''Posebno smo skrenuli pažnju da se raspitaju o samom procesu i proceduri procene i naknade šteta pre svega u onom delu njihovog učešća u šteti, franšizi'', rekla je Novčić Zubac.

Sa druge strane, kako kaže, na one koji nisu do sada osiguravali svoje useve se apeluje da se informišu o ponudi osiguranja na tržistu i da se uvere da ono što treba da ulože u osiguranje je neuporedivo sa onim što može biti oštećeno u samo prilikom jedne nepogode.

Navodeći da od ukupnog procenta svih osiguranih useva ''Dunav osiguranje'' osigurava oko 50 odsto, ona je istakla da je najčešće predmet osiguranja usev od posledica grada, udara groma i požara, a da ima i dopunskih rizika kao što su oluje, prolećni mraz i poplave.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Sombor Vladimir Sabadoš kaže da poljoprivredna proizvodnja, koja je pod vedrim nebom, nikada nije u potpunosti sigurna i samim tim zavisi od spoljnih faktora.

''Uticaj tih faktora treba smanjiti, a jedan od načina, osim fizičkih kod voćnjaka ili blagovremene zaštite od bolesti životinja, jeste sigurno i osiguranje kako bi poljoprivredni proizvođači ako dođe do nesrećih događaja mogli da ih izbegnu'', rekao je Sabadoš.

Kaže i da su prosle godine, kada je jedno od oglednh polja za ratarsko povrtarske kulture pogodio grad, mogli da pokažu poljoprivrednicima koliko se umanji prinos i šta gube ako nemaju osiguranje.
Zato se u edukativnom centru, ali i u 35 sela i 15 salaških naselja na području delovanja Poljoprivredne stručne službe Sombor organizuju predavanja.

''Osim predstavljanja značaja osiguranja, propagiramo i druge mere kao što su subvenicije za osiguranje koje odobrava Ministarsto poljopriivrede'', rekao je Sabadoš.

Poljoprivredni proizvođač iz Sombora Aleksandar Čonić, koji obrađuje 20 hektara, kaže da već godinama osigurava sve useve.

Navodi da najviše proizvodi pšenicu i da je rekorder u toj proizvodnji već godinama u Zapadno bačkom okrugu i dalje sa prinosom većim od 10 tona po hektru.

''Velika su ulaganja i zato sam se odlučio da osiguravam sve useve, pšenicu posebno'', rekao je Čonić dodajući da se za ''Dunav osiguranje'' odlučio zato što je najača i najsigurnija osiguravajuća kuća koja korektno procenjuje štetu i uredno isplaćuje naknadu.

''Velika su ulaganja u poljoprivredu da se ne bi osigurala. Moj savet svima je da ako ništa drugo osiguraju bar minimalan prinos kako bi vratili ono što su uložili'', zaključio je Čonić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje poljoprivrede osiguranje useva Dunav osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana