Zvanični kurs Evra za dan 07.05.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 26.10.2020 12:55        


Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da su tri osiguravajuće kuće ponudile polise osiguranja putovanja za samo desetak turističkih agencija, ali da nema potvrdu da su ih one prihvatile

"Osiguravajuće kuće ponudile polise za samo desetak agencija"

"Osiguravajuće kuće Dunav, Triglav i Globos ponudile su za desetak većih turističkih agencija polise osiguranja, koje bi godišnje koštale od 12.000 do 19.000 evra", rekao je Seničić.

Dodao je da te turističke agencije nisu odmah prihvatile ponudu i da je neracionalno i da je prihvate i u slučaju da mogu da plate tu sumu, kada je neizvesno da li će sledeće godine biti moguća turistička putovanja.

"Pregovaramo mesec dana i ako za tri-četiri dana ne postignemo dogovor objavićemo da je kraj pregovorima", rekao je Seničić.

Najbolje rešenje je, prema njegovim rečima da se visina premije obračunava prema prometu, a ne paušalno kao do sada.

Turističke agencije su tokom pregovora sa osiguravajućih kućama tražile da one produže polise osiguranja na tri meseca, do kraja godine, a da se u međuvremenu traži trajnije rešenje.

Premije osiguranja su turističkim agencijama istekle 1. oktobra i od tada su agencije u blokadi, jer nemaju licence za rad za šta je preduslov osiguranje putovanja.

"Kada nema prometa, odnosno putovanja, nema ni rizika za osiguravajuće kuće, pa tako premija ne treba da se plaća paušalno, nego treba da zavisi od prometa", rekao je Seničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Agencije očekuju da, kako je rekao, sa novim ministrom trgovine rade na izmeni Pravilnika o garancijama za putovanja, jer su u ovim uslovima iznosi za garancije preveliki.

Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja osiguranja, koji je nedavno usvojen na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije predviđa četiri kategorije bankarskih garancija.

Kada su osiguravajuće kuće najavile da će se, zbog visokog rizika zbog pandemije koronavirusa povući iz posla osiguranja putovanja, država je podsetila da garancije mogu da izdaju i banke.

Pravilnik predviđa da vrednost bankarske garancije, zavisno od veličine agencije, iznosi od 200.000 evra do 400.000 evra.

Turistički radnici su prošle nedelje predali zahteve Vladi Srbije, u kojima se traži rešenje problema polisa, bespovratna pomoć od jednog do pet miliona dinara, zavisno od veličine agencije, odlaganje i otpis poreza.

Ukupna vrednost nerealizovanih putovanja je oko 85 miliona evra, a državna pomoć bi, ako bi se uvažili svi zahtevi iznosila oko 15 miliona evra, tvrde turistički radnici.

"Do sada je otkazano 120.000 putovanja za 300.000 putnika", rekao je Seničić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turizam turističke agencije polise osiguranja osiguranje turističkih agencija Aleksandar Seničić YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana