Tekst objavljen: 15.11.2017 14:45        


Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza oslabili jer je oštar pad cene nafte pritisnuo energetski sektor, a snažno je pala, drugi dan zaredom, i cena akcije General Electrica (GE).

Oštar pad cena nafte pristisnuo energetski sektor

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 23.409 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 2.578 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 6.737 bodova.

Najviše je juče pao S&P indeks energetskog sektora, za 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak u više od četiri meseca. Pritom jeakcija Exxona pojeftinila 0,8, a ConocoPhillipsa 2,5 posto.

To je posledica pada cena nafte za više od 1 posto, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da u idućoj godini očekuje rast proizvodnje nafte u SAD-u, dok je procene o potražnji smanjila i za ovu i za iduću godinu.

Oštro je, gotovo 6 posto, pala i cenaakcije GE-a, zaronivši na najniži nivo u šest godina.
Akcijatog industrijskog konglomerata pod pritiskom je drugi dan zaredom jer ulagači nisu sigurni da će plan novog izvršnog direktora Johna Flannerya o restrukturiranju GE-a u manju, ali fokusiraniju kompaniju uspeti revitalizovati tog industrijskog diva.

S druge strane, znatno su juče porasle cene akcija u sektorima koji isplaćuju veću dividendu, kao što su komunalni i potrošački. Komunalni je sektor ojačao 1,2 posto, pa je u poslednja dva dana zabeležio dobitak od 2,4 posto.

Na tržištu vlada oprez i zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite predloge zakona, a zasad nema puno naznaka kompromisa između ta dva doma Kongresa.

I na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.414 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 13.033 boda, a pariski CAC 0,49 posto, na 5.315 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street cena nafte berzanski indeks

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana