Tekst objavljen: 02.01.2017 14:00        


U Prvi osnovni sud u Beogradu do sada je stiglo više od 13.000 tužbi roditelja protiv grada Beograda i predškolskih ustanova zbog preplaćene cene boravka dece u vrtićima u periodu od 3. aprila 2010. godine do 31. decembra 2014. godine.

Oštećeni roditelji tuže predškolske ustanove i Beograd

Prema tada, a i sada važećim propisima, roditelji su bili dužni da za boravak dece u vrtićima plaćaju iznos od 20% od ekonomske cene boravka deteta, dok je preostali iznos od 80% trebalo da snosi lokalna samouprava, odnosno grad Beograd. Međutim, roditelji su u relevantnom periodu od 2010-2014. godine plaćali iznose koji su mnogo veći od zakonom propisanih 20% od ekonomske cene. Tako su roditelji u Beogradu plaćali skoro četiri puta više nego što su bili obavezni. Umesto 2.600 dinara, koliko je iznosila petina od ekonomske cene u ovom periodu, roditelji su svakog meseca su uplaćivali 8.700, a zatim čak 9.700 dinara. Prostom računicom, dolazimo do toga da su grad Beograd i predškolske ustanove od

Prema prostoj računici, ukoliko budu donete pravosnažne usvajajuće presude, grad Beograd i predškolske ustanove će roditeljima morati da isplate oko deset miliona evra na ime naknade štete, pripadajućih kamata i sudskih troškova. Gradska uprava grada Kragujevca odlučila se na vansudsko poravnanje i roditeljima za naknadu štete za preplaćene vrtiće isplatila više od 20 miliona dinara.
roditelja za boravak jednog deteta u vrtiću tokom godinu dana naplatili približno 60.000,00 dinara više nego što su imali pravo.

Koliko je poznato, do sada je doneto više presuda u korist roditelja. U pitanju su prvostepene presude na koje će se verovatno biti uložena žalba od strane predškolskih ustanova i grada Beograda. Predmeti za koje još uvek nisu donete prvostepene presude su u fazi veštačenja radi preciznog utvrđivanja iznosa za koji su roditelji preplatili usluge boravka dece u vrtićima na teritoriji grada Beograda. Očekivano trajanje postupka, do donošenja pravnosnažne presude iznosi 2 godine.

Prema rečima našeg sagovornika advokata Marka Stankovića, svi roditelji čija su deca išla u državne vrtiće u periodu od 2010-2014. godine su oštećeni (čak i ukoliko su plaćali manje iznose od navedenih zbog ostvarivanmja prava na regres), pa samim tim mogu da tuže grad Beograd i predškolsku ustanovu za vraćanje više plaćenog iznosa na ime boravka dece u vrtićima. Međutim, imajući u vidu da sudovi ovakve zahteve kvalifikuju kao pravo na naknadu štete koje zastareva u roku od 3 godine, roditelji mogu očekivati da sud obaveže tužene na naknadu više plaćenih iznosa unazad za tri godine od dana podnošenja tužbe, a što trenutno predstavlja period od 2013-2014. godine. 

O nezadovoljstvu roditelja ovakvim postupcima grada Beograda i predškolskih ustanova dovoljno govori i veliki broj grupa na društvenim mrežama putem kojih roditelji razmenjuju svoja iskustva. Jedna od njih je i FB grupa Vrtići – pravda za roditelje na kojoj se mogu naći i izvodi iz presuda kojima se potvrđuje nezakonito postupanje grada Beograda i predškolskih ustanova i pravo roditelja na vraćanje preplaćenog iznosa cene boravka dece u vrtićima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Beograd roditelji tužbe vrtići

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana