Tekst objavljen: 09.10.2023 15:05        


Do 2050. moglo bi da se zabrani korišćenje nekih uređaja kao što su frižideri, klima-uređaji i toplotne pumpe zbog snažnih gasova sa efektom staklene bašte

Ovi ureađji će biti zabranjeni u EU do 2050.


Pregovarači Veća Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su dogovor kojim će se do 2050. zabraniti korišćenje snažnih gasova staklene bašte koji se koriste u uređajima kao što su frižideri, klima-uređaji i toplotne pumpe.

Reč je o fluorisanim gasovima koje je ekološka organizacija Grinpis opisala kao najgore gasove sa efektom staklene bašte.

Navedeni gasovi imaju i do 25.000 puta jači uticaj na globalno zagrevanje od ugljen-dioksida i proizvode se umereno, piše francuska novinska agencija AFP, a prenosi Poslovni dnevnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U EU su se emisije fluorisanih gasova udvostručile između 1990. i 2014, ali nakon 2015, kada su donete prve zakonske mere u tom području, počele su da se smanjuju. Prema novom zakonu, pomenuti gasovi biće potpuno zabranjeni do 2050.

"Te supstance imaju vrlo negativan uticaj na zdravlje naše planete i moraju se da se izbace iz upotrebe", rekla je španska ministarka za okolinu Tereza Ribera Rodrigez.

Uverena je da je to važan korak u borbi protiv klimatskih promena. Sporazum tek treba službeno da potvrde Veće EU, koje okuplja predstavnike država članica, i Evropski parlament. Uredba će tada moći da stupi na snagu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bela tehnika zabrana zagađenje evropska unija 2050

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana