Tekst objavljen: 29.12.2018 10:00        


Nije novost da Nemačkoj u ovom trenutku nedostaje 1.200.000 radnika. Poznato je da će srpski radnici od 2020. godine moći lakše i duže da ostaju u Nemačkoj radeći poslove koje u pomenutoj zemlji nema ko da radi. Ostaje pitanje koji su to poslovi koji se najviše u Nemačkoj traže i koliko su oni plaćeni?

Ovo su poslovi koje Nemci traže i odlično su plaćeni

Pretražujući nemačke sajtove za zapošljavanje kao i sajt njihove Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše poslova koji se nude podrazumevaju puno radno vreme.

Ponuđenih poslova je najviše u Berlinu. Dvostruko manje poslova se nudi u Minhenu i Hamburgu, a velika potražnja sa preko 10.000 radnih mesta je i u Kelnu, Štutgardu i Dizeldorfu.

Na listi deficitarnih je veliki broj zanimanja, od zanatskih do onih za radnike sa visokom stručnom spremom.

Ove poslove niko neće da radi

Na jednom od najvećih nemačkih sajtova za pretraživanje poslova navodi se da je najveća potreba za prodavcima, pa preko 4.000 poslodavaca nudi posao prodavca u svojim trgovinskim objektima.

Na drugom mestu su menadžeri prodaje, a na trećem komercijalisti, tako da je najveća potreba za radnom snagom u Nemačkoj upravo u oblasti trgovine.

Napominjemo da su svi iznosi plata u satnica u ovom tekstu bruto, sa porezima i doprinosima. Kada je reč o platama, one se kreću u proseku za prodavca oko 1.700-1.800 evra.

Među najtraženijim poslovima su i vozači i vozači viljuškara, koji novac dobijaju po radnom satu, a on se u proseku plaća oko 14 evra. Traže se i automehaničari i radnici obezbeđenja koji mogu dobiti i 16 evra po satu na pojedinim mestima, a velika je potražnja i za osobama koje će raditi skladištenje robe, ali i sezonske poslove poput berača određenog voća.

Nemcima fale i zanatlije poput vulkanizera i zavarivača, a od poslova za koje vam ne treba diploma, traže se i čistači, čija plata se kreće do 1.800 evra mesečno. Velika potreba je i za radnicima u proizvodnji, a u zavisnosti od mesta i iskustva, radni sat se naplaćuje od 10 do 16 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Koje su branše najplaćenije u Nemačkoj?

Studije StepStona, sajta za pretraživanje poslova, pokazuju da je naplaćenija branša u Nemačkoj farmaceutska industrija. U njoj su bruto primanja na godišnjem nivou 69.377 evra, nešto manje imaju zaposleni u bankarstvu, a na trećem mestu je auto industrija.

Na četvrtom mestu su zaposleni u hemijskoj i naftnoj industriji, a na petom radnici u mašinskoj sa platama na godišnjem nivou od 65.353 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao Nemačka prodavci trgovina zanatlije vozači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana