Tekst objavljen: 28.10.2015 12:38        


Norveški državni fond, poznat kao najveći na svetu, uknjižio je u trećem tromesečju najveći gubitak za poslednje četiri godine, upravo u trenutku kada se norveška vlada priprema za prvo povlačenje sredstava iz tog fonda zarad pokrivanja budžetskog deficita. 

Pad berzanskih indeksa urušio norveški fond

Fond je u trećem kvartalu izgubio 273 milijarde kruna (32 milijarde dolara) ili 4,9 odsto, pošto su svetske akcije pale za 8,6 odsto, a prinosi na obveznice porasli 0,9 odsto, navodi se u saopštenju tog fonda iz Osla.

"Moramo očekivati fluktuacije u vrednosti fonda kada dodje do velikih kolebanja na tržištu. S ozbirom na današnju veličinu fonda, ovo može imati značajne posledice na kraći rok", izjavio je generalni direktor fonda, Ingve Slingstad.

Treći kvartal je bio obeležen turbulencijama, jer su zabrinutost u pogledu usporavanja kineske privrede i očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD, zbrisali vrednost globalnih tržišta za više biliona dolara.

Indeks svetskih akcija MSCI izgubio je 9,0 odsto vrednosti, dok je indeks tržišta u razvoju MSCI "potonuo" za 19 odsto u tom kvartalu. Rasprodaju akcija je pogoršala i kriza na tržištu sirovina, navodi njujorška agencija.
Samo po osnovu kineskih akcija, norveški fond je u tom periodu uknjižio gubitak od 21,3 odsto, a po osnovu akcija na ostalim tržištima u razvoju, gubitak od 16,6 odsto.

Norveški fond "težak" 860 milijardi dolara, čija je vrednost u protekloj deceniji uvećana šest puta zahvaljujući bumu cena nafte, suočen je trenutno sa novom erom, pošto su budžetski dokumenti objavljeni ovog meseca pokazali da će norveška vlada povući iz fonda oko 440 miliona dolara naredne godine, kako bi ublažila posledice koje na ekonomiju ima 50-procentni pad cena nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
norveški fond akcije fonda berzanski indeks pad indeksa norveška

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana