Tekst objavljen: 21.11.2022 14:55        


Cena barela na londonskom tržištu potonula je prošle nedelje za8,7 posto, na 87,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio gotovo 10 posto, na 80,08 dolara. Pad cena je posledicausporavanja rasta privrede,jer zbog toga slabi i potražnja za naftom

Pad cena nafte zbog usporavanja rasta privrede


Trgovce najviše zabrinjava dalji rast broja zaraženih kovidom 19 u Kini, što je potopilo nade da će najveći uvoznik nafte u svetu u kratkom roku ukinuti sva korona ograničenja i tako doprinetirastu potražnje za energijom. Prošle nedelje su Peking i neki drugi veliki gradovi izvestili o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

"Rast broja novih slučajeva kovida u Pekingu i drugim gradovima podsetio nas je da ne treba tako skoro očekivati promenu u putanji rasta privredei potražnje za naftom u najvećem svetskom uvozniku nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zbog restriktivnih mera protiv širenja virusa rast druge po veličini svetske ekonomijeveć duže vreme usporava. Očekuje se i daljnje usporavanje rasta američke privrede, s obzirom da Američke federalne rezerve (FED)zbog visoke inflacije najavljuju daljepovećanje kamatnih stopa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je prošle nedeljesnizila procenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim ekonomijama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je, pak, prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsetila da 5. decembra na snagu stupa embargo EUna uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamenu za oko 1,1 milionabarela nafte dnevno. IEA procenjuje da biu 2023. rast potražnje mogli zakočiti nepovoljni ekonomski trendovi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte rast privrede barel nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana