Tekst objavljen: 24.11.2015 10:30        


Evropske akcije su juče bile u padu, a najviše je oslabio londonski indeks FTSE zbog uticaja pada cena metala i nafte na deonice energetskih kompanija. Indeksi u evrozoni takođe su bili u padu i pored relativno dobrih ekonomskih podataka, prenosi agencija Frans pres.

Pad cena sirovina oborio akcije u Londonu

FTSE 100 je pao 0,5 odsto, frankfurtski DAKS 0,3 odsto, a pariski KAK 40 0,4 odsto.
Cene nafte su u Njujorku danas iznosile oko 42 dolara za barel, dok su cene nikla i zlata snižene, zbog čega je "Blumbergov" indeks sirovina pao na 16-godišnji minimum. Akcije rudarske kompanije Antofagasta pale su 2,3 odsto, Glenkora 2,0 odsto, a Rojal Dač Šela 0,5 odsto.

Poslovna aktivnost u evrozoni je u novembru porasla na najviši nivo za četiri i po godine, što je pomoglo otvaranju preko potrebnih radnih mesta, uprkos terorističkim napadima u Parizu, pokazali su danas rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Markit iz Londona.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za poslovni sektor evrozone u novembru je porastao na 54,4 poena sa 53,9 poena iz oktobra, što je znatno iznad granice od 50 poena i govori da je poslovanje i dalje u zoni rasta.

Evro je na valutnoj berzi blago ojačao na 1,0604 sa 1,0601 dolara, koliko je vredeo u petak u Njujorku, kada je bio na sedmomesečnom minimumu.

Na Wall Street-u su akcije američke farmaceutske kompanije Fajzer, proizvođača "vijagre" i "lipitora", pale 2,7 odsto na 31,32 dolara, nakon što je ta firma potpisala ugovor o kupovini rivalskog Alergana, proizvođača "botoksa", u vrednosti od 160 milijardi dolara, čime je stvorena najveća svetska farmaceutska kompanija.

U zajedničkom saopštenju kompanija se navodi da će za svaku akciju Alergana Fajzer ponuditi 11,3 svojih akcija, dok će za svaku Fajzerovu deonicu akcionari Alergana dobiti po jednu akciju u ujedinjenom preduzeću. Akcije Alergana pale su 2,6 odsto na 304,28 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi pad akcija evropska berza wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana