Zvanični kurs Evra za dan 27.11.20. :: 117.5834 rsd
Tekst objavljen: 04.10.2016 8:58        


Britanska funta je danas pala na trogodišnji minimum prema evru, nakon što je britanska premijerka Tereza Mej saopštila da će Britanija do kraja marta pokrenuti Bregzit, a britanski ministar finansija upozorio na "turbulencije". 

Pad funte zbog mogućih turbulencija u procesu Bregzita

Funta je oslabila na 87,46 penija prema evru, najniži nivo od avgusta 2013. godine, nakon što je britanska vlada obelodanila dodatne detalje o načinu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Na početku ovonedeljnog trgovanja u Londonu, funta je takođe oslabila prema dolaru, na 1,2853 funte za dolar, što je za 0,5 odsto niže u odnosu na petak.

Britanski ministar finansija Filip Hamond je izjavio da građani mogu očekivati "izvesne turbulencije u pregovaračkom procesu", dodajući da bi se poverenje potrošača i preduzeća moglo kretati kao na roler-kosteru.

"Pad kursa funte ovog jutra odražava zabrinutost investitora", izjavila je tržišni ekonomista kompanije Filip kepital, Ana Taker.

Britanska ekonomija je u periodu posle Bregzita ostvarila bolje rezultate od očekivanja analitičara, a ključni pokazatelj snage prerađivačkog sektor, indeks menadžera nabavke (PMI) koji izračunava londonska kompanija Markita, porastao je u septembru na 55,4 poena sa 53,4 poena iz avgusta, što je njegov najveći nivo od sredine 2014. godine, prema danas objavljenim podacima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
britanska funta pad funte Bregzit Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana