Tekst objavljen: 12.08.2015 12:59        


Kamatne stope na nemačke dvogodišnje obveznice pale su danas na rekordno nizak nivo, odnosno u negativnu zonu, nakon što je Kina drugi uzastopni dan devlavirala juan, podgrejavši strahovanja u pogledu globalnog privrednog rasta. 

Pad juana oborio kamatne stope na nemačke obveznice

Investitori su potražili utočište u nemačkim i američkim obveznicama, koje se smatraju visoko kvalitetnim, u vreme kada su niske cene sirovina izazvale nova strahovanja u vezi sa deflacijom, a kada su pala očekivanja da će američka centralna banka u skorije vreme podići kamatne, prenosi Rojters.

Prinosi na nemačke dvogodišnje obveznice pali su na rekordni minimum od minus 0,28 odsto, dok su se kamatne stope na američke obligacije s istim rokom dospeća spustile na jednomesečni minumum od 0,63 odsto.

Kamatne stope na 10-godišnje nemačke zapise pale su četiri bazna poena na 0,59 odsto, dok su se stope na slične hartije u Italiji i Španiji spustile za po dva bazna poena na 1,76 odnosno 1,90 odsto.

Narodna banka Kine je danas ponovo snizila kurs juana prema američkoj valuti 1,6 odsto, na 6,33 juana za dolar, što je najniži pokazatelj od septembra 2012, nakon što je juče snizila kurs juana za 1,9 odsto na najniži nivo u poslednjih 20 godina od 6,2298 juana za dolar.

Kineska centralna banka je saopštila da je odluka o optimizaciji metodike obračuna deviznog kursa doneta imajući u vidu pozitivan saldo spoljne trgovine Kine i jaku poziciju juana prema valutama drugih zemalja.

Slab juan, sa druge strane, umanjuje kinesku kupovnu moć kada su u pitanju uvozni prozivodi izraženi u dolarima poput nafte, što može umanjiti tražnju goriva u Kini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nemačke obveznice juan državne obveznice kineski juan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana