Tekst objavljen: 11.08.2015 14:00        


Akcije na azijskim berzama su danas zatvorene uz mešovite rezulate, a šangajski i hongkonški indeks porasli su nakon što je kineska centralna banka devalvirala juan. 

Pad juana podstakla kineske, oborila druge akcije

Šangajski indeks porastao je 0,83 odsto, a honkonški 0,71 odsto, nakon što je Narodna banka Kine devalvirala juan 1,9 odsto, što jenajveće slabljenje kursa kineske nacionalne valute za dve decenije, prenosi agencija AP.

Narodna banka je istakla da je ta akcija jednokratna i naglasila da će ona pomoći kretanje juana u pravcu veće slobode tržišta.

Tokijski indeks pao je 0,42 odsto, sidnejski 0,65 odsto, a južnokorejski 0,82 odsto.

"Slab juan pomaže izvoznicima i podstiče ekonomsku prognozu", rekao je za "Blumberg" predsednik sektora za istraživanje kompanije Kor Pasifik, Jamaiči Kastor Pang.

Akcije kineskih energetskih grupacija porasle su po objavljivanju vesti, pri čemu su deonice PetroChina i Django Cooper skočile više od tri odsto. Sa druge strane, strahovanja da će slab juan ugroziti profit avio-kompanija oborila su akcije tih firmi. Deonice China Southern Airlines pale su 17,3 odsto, Air China-e 13 odsto, a China Eastern Airlines 12,7 odsto.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji, nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedelje. Državna Korporacija za hartije od vrednosti, zadužena za podršku berzama, primila je zajmove vredne oko bilion juana od vlade.

Australijski dolar oslabio je 1,23 odsto u odnosu na američki nakon vesti o padu juana.
Akcije u Aziji je juče podstaklo kretanje deonica na Wall Street-u, nakon što je američka holding kompanija "Berkshire Hathaway" u vlasništvu magnata Vorena Bafeta saopštila da će kupiti firmu Prestige Castparts za 32,36 milijardi dolara. Industrijski indeks Dau Džons je sinoć porastao 1,39 odsto, širi indeks S||P 500 1,28 odsto, a tehnološki Nasdaq 1,16 odsto.

Vesti iz Kine uticale su i na kretanje ruske rublje, pa je srednji kurs juana za današnje trgovanje na Moskovskoj berzi snižen u odnosu na prethodno trgovanje za 4.115 poena na 9,9737 rubalja.

Prema podacima berze, minimalni kurs juana bio je 9,945 rubalja, a maksimalni 9,9934 rubalja. Zaključeno je 26 transakcija. Obim trgovanja bio je 80,73 miliona rubalja (1,15 miliona evra), što je 65 odsto više od prosečnog trgovanja u poslednjih mesec dana.

Cena zlata je danas porasla, uprkos odluci Narodne banke Kine da snizi kurs juana prema dolaru 1,9 odsto, pokazuju podaci sa tržišta, prenosi Finmarket.ru.

U kasnim prepodnevnim časovima po moskovskom vremenu decembarski Features-i za zlato na njujorškoj berzi Comex poskupeli su za 7,9 dolara ili 0,72 odsto, na 1.112 dolara za finu uncu. Cena septembarskog Features-a za srebro pala je 0,11 odsto, na 15,28 dolara za uncu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineski juan rublja američki dolar akcije kineska berza wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana