Tekst objavljen: 01.09.2015 9:56        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale pošto su najnoviji podaci ukazali na slabljenje prerađivačke aktivnosti u Kini, naveli su analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,50 dolara, na 47,70 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 1,46 dolara, na 52,69 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Pad prerađivačke aktivnosti u Kini oborio cenu nafte

Cena WTI je juče porasla 8,8 odsto, a "brenta" za 8,2 odsto, nakon što je američka vlada snizila projekciju domaće proizvodnje nafte, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila da je spremna da razgovara sa proizvođačima o cenama tog energenta, s obzirom na to da su prošlog meseca pale na najniži nivo za šest i po godina.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine je u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena, što je poslednji pokazatelj usporavanja privrednog rasta u toj zemlji.

Najnoviji podaci, kao merilo aktivnosti u kineskim fabrikama i radionicama, lošiji su od julskih 50 poena, i to je prvi pad prerađivačke aktivnosti u Kini od februara. Podaci iznad 50 poena ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina zalihe nafte nafta na berzi cena nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana