Tekst objavljen: 29.05.2015 12:20        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, posle izveštaja koji je ukazao na smanjenje zaliha sirove nafte i benzina u SAD, ali i na rast proizvodnje nafte u toj zemlji. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 53 centa na 58,21 dolar, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela 43 centa na 63,01 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Pad zaliha u SAD pogurao cene nafte

Izveštaj iz SAD pokazao je da su zalihe komercijalne nafte smanjene za 2,8 miliona barela na 479,4 miliona barela u nedelji zaključno sa 22. majem, dok su zalihe benzina smanjene za 3,3 miliona barela. Sa druge strane, proizvodnja nafte je istovremeno porasla za 304.000 barela dnevno na 9,57 miliona barela.

Trgovci su se nadali da je proizvodnja smanjena i da bi pojačana tražnja tokom letnjih meseci mogla da ublaži obilne globalne zalihe nafte koje su ključni razlog koji stoji iza kolapsa cena većeg od 50 odsto od juna prošle do januara ove godine.

Investitori takođe iščekuju današnju, drugu po redu, procenu privrednog rasta SAD iz prvog kvartala, koja će ukazati na tražnju u najvećoj svetskoj ekonomiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast cene nafte američke zalihe proizvodnja nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana