Tekst objavljen: 05.12.2022 13:55        


Godišnja inflacija u Turskoj je u novembru blago smanjena prvi put posle konstantnog rasta tokom nešto više od godinu dana, objavio je danas turski statistički institut

Pada inflacija u Turskoj


Potrošačke cene za ovu godinu porasle su 84,39 odsto u novembru u odnosu na rast od 85,51 odsto u oktobru. Mesečna stopa inflacije je u novembru iznosila 2,88 odsto, u poređenju sa 3,51 odsto u prethodnom mesecu.

To je prvi put da je godišnja inflacija smanjena od maja 2021. godine.

Dok su pandemija i rat u Ukrajini podstakli inflaciju širom sveta, ekonomisti veruju da je inflaciju u Turskoj podstaklo uverenje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji tvrdi da povećanje kamatnih stopa izaziva inflaciju, prenosi Beta-AP.

Tradicionalno ekonomsko razmišljanje kaže da povećanje kamatnih stopa pomaže da se inflacija stavi pod kontrolu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Erdogan je tražio da kamatna stopa do kraja godine bude jednocifrena. Turska centralna banka je 24. novembra odlučila da snizi kamatnu stopu na 9 odsto, nakon serije sličnih velikih smanjenja uprkos visokoj inflaciji.

Erdogan je rekao da se očekuje da će njegov model, koji daje prednost rastu, investicijama, zapošljavanju i izvozu, dati rezultate u novoj godini.

Najveći rast godišnjih cena zabeležen je u sektoru saobraćaja, od 107 odsto, a zatim slede cene hrane i bezalkoholnih pića od 102,55 odsto.

Neki stručnjaci su doveli u pitanje brojke državnih instituta, a Grupa za istraživanje inflacije, koju čine nezavisni ekonomisti, saopštila je danas da je stvarna stopa inflacije u Turskoj za novembar 170,7 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska turska lira inflacija pad inflacije ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana