Tekst objavljen: 26.08.2015 14:27        


Globalni pad akcija na svetskim berzama ove nedelje još se ne odražava na srpsko finansijsko tržište.

Pada svetskih akcija se još nije odrazio na  BB

Spori rast privrede Kine, zbog kojeg su se proteklih dana "zacrvenele" akcije na svetskim berzama, ne odražava se direktno na srpsko tržište. Međutim, i naša zemlja je "točkić" u svetskim tokovima, tako da bismo, ako kineski balon "pukne" poput onog u SAD 2008, osetili posledice prelivanja finansijske krize.

Početak nedelje obeležio je "crni ponedeljak" na svetskim berzama i značajan pad cena akcija, da bi se juče, posle novih mera kineske centralne banke blago oporavile, bar u Evropi.

- Efekti pada svetskih akcija na našem tržištu nisu tako direktni i očiti kao što je reč kod razvijenijih tržišta - objašnjava za "Novosti" Nenad Gujaničić, berzanski analitičar.

- Ovi događaji svakako imaju negativan uticaj i na Beogradsku berzu, ali se reakcija investitora ne odvija odmah, pre svega jer se ostvaruju mali prometi.

Cena nafte za godinu dana se prepolovila, dok žitarice beleže najniže cene u proteklih pet-šest godina. Niska cena nafte na svetskom tržištu će svakako pozitivno uticati na ovdašnja privredna kretanja s obzirom na veliki značaj ovog resursa u ceni koštanja velikog broja proizvoda i usluga - objašnjava Nenad Gujaničić.

- Mi smo svakako integrisani u svetsku trgovinu pa nam naruku ne ide slabljenje cena sirovina koje mahom izvozimo, a tu je reč pre svega o poljoprivrednim proizvodima.

Poskupljenje duga - Najveći negativan uticaj na našu zemlju bi mogla da izazove neka nova svetska recesija s obzirom da se nismo oporavili ni od prethodne - smatra Nenad Gujaničić.

- Takođe, najnoviji događaji bi mogli da povećaju skepsu globalnih investitora ka tržištima u razvoju što bi moglo povećati cenu duga tih zemalja, a jasno je da mi teško "plivamo" i sada kada su kamate na rekordno niskim nivoima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi Beogradska berza berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana