Tekst objavljen: 06.06.2016 15:58        


USrbiji 90 odsto penzionera za sve troškove ima sedam do deset evra dnevno, rečeno je danas na okruglom stolu “Siromaštvo i diskriminacija penzionera i starijih osoba u Srbiji”.

Penzioneri dnevno imaju manje od 10 evra

Taj iznos koriste za hranu, kiriju, struju i lekove.

“Mi smo na toliko niskom nivou, da je to uznemiravajuće”, rekao je Đorđe Lajšić iz Udruženja sindikata penzionera Srbije.

On je podsetio da se smanjenjem penzija uštedelo 210 miliona dinara, a da se na drugoj strani, više od 1,3 milijardi potrošilo za subvencije u privredi, i podsetio da u Srbiji ima ukupno 1,7 miliona penzionera, da 65 odsto njih prima penzije do 25.000, 31 odsto penzije od 25.000 do 40.000 i samo devet odsto više od 40.000 dinara.

Udruženje sindikata penzionera uradilo je anketu na teritoriji cele Srbije koja je pokazala da su sve kategorije penzionera ugrožene, a najviše oni koji imaju penzije do 25.000 dinara.

Ti penzioneri, kako kažu, nisu ni od čega zaštićeni zato što nije rađeno dva puta godišnje usklađenje penzija, koje im je do novembra 2014. godine pripadalo.

Oni, kako kažu, danas moraju da odluče da li će od tih niskih penzija da kupe hranu, lekove ili plate režijske troškove.
Predsednik Udruženja sidnikata penzionera Milorad Vujasinović rekao je da jevladinim merama o smanjenju penzija oštećeno 700.000 penzionera, a da ih za žalbe sudu u Strazburu koči Upravni sud koji još nije doneo nijednu odluku.

Predsednica Sindikata penzionera Francuske Dominik Fabr rekla je da je u toj zemlji 2013. godine donet zakon koji omogućava izdvajanje finansijskih sredstava za stare koji su posebno ugroženi.

Oni imaju pravo na finansijski dodatak koji može mesečno da ide i do 3.000 evra, rekla je Fabr i napomenula da troškovi stanarine u toj državi iznose od 1.500 do 1.800 evra, da je skupa hrana, kao i komunalije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
male penzije penzioneri 10 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana