Tekst objavljen: 17.02.2017 15:21        


Grčka ne može dodatno da sreže penzije kao što to Međunarodni monetarni fond (MMF) traži, kaže ministarka rada Efi Ahcioglu, uoči sastanka ministara finansija evrozone u ponedeljak i njihove procene ostvarenog napretka Atine u ispunjenju uslova iz međunarodnog paketa pomoći.

Penzioneri jedva preživljavaju,nema rezanja penzija

"Ne možemo prihvatiti insistiranje MMF-a na dodatnom smanjenju penzija", navodi se u pismu Ahcioglu, koje je preneo britanski list "Fajnenšel tajms".

Ona je odbacila tvrdnje MMF-a da je starosna granica za penzionisanje u Grčkoj preniska i da su penzije previsoke, navodeći da su statistički podaci kreditora, prema kojima na penzije otpada 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na prosek u evrozoni od 2,25 odsto, zapravo sirovi i varljivi, prenosi agencija Rojters.

"Insistiranje na dodatnom rezanju penzija, dok grčki penzioneri istovremeno jedva imaju dovoljno da prežive, definitivno ne predstavlja put za rešavanje problema nezadovoljstva javnosti", smatra ministarka.

Krizom zahvaćena Grčka je 11 puta smanjivala penzije od 2010. godine, kada je sa EU i MMF-om potpisala prvi paket o dobijanju pomoći. Većina grčkih domaćinstava zavisi od 2,7 miliona penzionera kako bi sastavili kraj sa krajem, prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja.

Zvaničnici evrozone su prošle nedelje saopštili da će kreditori zatražiti od Atine da usvoji nove mere za proširenje poreske osnovice i rezanje penzija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grčka ekonomija ekonomija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana