Tekst objavljen: 13.09.2022 11:55        


Ugovor Lufthanze s pilotima trebao bi osigurati 10 meseci sindikalnog mira, a putnicima stabilan red letenja. Štrajk pilota ranije ovog meseca izbrisao je stotine domaćih letova i ostavio hiljade putnika na zemlji. Piloti su sporazumno dobili povišicu, a sva ostala otvorena pitanja trebala bi biti raspravljena do 30. juna, objavili su u ponedeljak Lufthanza i sindikat pilota Cockpit Association

Pilotima Lufthanze povećane plate, putnici mirni makar deset meseci


Do tada će na snazi biti obvezujuće primirje pa se putnici do daljnjeg ne treba da se boje novog štrajka. Prema dogovoru, a nakon napetosti oko pretnji daljnjim napadima, obe strane spuštaju loptu.

U aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru obustave rada ostale su samo za jednodnevni štrajk pilota 2. septembra. Inače, kokpit je već za prošlu sredu zakazao duži štrajk.

Oko 5000 pilota Lufthanze i njene teretne podružnice Cargo dobiće paušalno povećanje svoje mesečne osnovne plate u proseku u dve rate. To znači da će retroaktivno od 1. avgusta, pa opet 1. aprila sledeće godine dobiti povišicu od 490 evra bruto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako navode iz Lufthanze, reč je o povećanju od 20 odsto za mlade kopilote, dok će kapetani s dugogodišnjim iskustvom zarađivati oko 5,5 odsto više.

To povećanje premašuje poslednju službenu ponudu kompanije u kolektivnom pregovaranju.

Pregovarač sindikata pilota Marcel Gröls takvu je povišicu opisao kao ugodno iznenađenje i korak prema održivom partnerstvu. "Sada smo na dobrom putu", rekao je Grels.

Lufthanzin rukovodilac ljudskih resursa, Michael Niggemann, najavio je da će se dalji dijalog s Cockpitom prema održivim rešenjima odvijati uz međusobno poverenje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Lufthansa štrajk lufthanza piloti povećanje plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana