Tekst objavljen: 28.10.2015 14:22        


Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje u prvih šest meseci ove godine imao je rashode i izdatke za više od tri milijarde dinara veće od ostvarenih prihoda, dok je skoro 10 milijardi manje povukao iz budžeta za penzije.

PIO fond iz budžeta povukao skoro 10 mild dinara manje

Ukupni prihodi i primanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u prvih šest meseci ove godine ostvareni su u iznosu od 278, 76 milijardi dinara, a rashodi i izdaci 281, 90 milijardi dinara, saopšteno je na sednici Upravnog odbora Fonda PIO.

Na sednici je saopšteno i da je do sada Fond PIO povukao skoro 10 milijardi dinara manje iz budžeta za penzije zahvaljujući povećanoj i redovnijoj uplati doprinosa.

Što se tiče prihoda i primanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u prvih šest meseci ove godine, oni predstavljaju 48, 20 odsto planiranih sredstava za ovu godinu, a iznos prihoda i primanja za taj period godine nominalno je niži za 6, 12 odsto od iznosa ostvarenog u istom periodu 2014. godine, rečeno je na sednici odbora na kojoj su izneti podaci o finansijskom poslovanju RF PIO za period od januara do juna ove godine. Kako je je objašnjeno, to je rezultat više ostvarenih prihoda od doprinosa i manjeg iznosa potrebnih dotacija zbog nižih rashoda za prava iz oblasti PIO.

Rashodi i izdaci od januara do juna izvršeni su u ukupnom iznosu od 281, 90 milijarde dinara i nižu su od nominalno od rashoda i izadataka izvršenih u istom periodu prethodne godine 4, 82 odsto. Prosečan iznos penzije za period januar - jun 2015. godine iznosio je 23.169 dinara, a u odnosu na isti period lane prosečan iznos penzije je nominalno manji za 4, 4 odsto, a realno je pao za 5, 7 odsto.

Ukupan broj korisnika penzije u tom periodu je bio oko 1,7 miliona, a najviše, tačnije 60, 9 odsto su korisnici starosne penzije, 18,3 odsto korisnici invalidske i 20,8 odsto porodične penzije. Penzionera je u junu ove godine bilo više za 0, 8 odsto u odnosu na jun 2014. Za isplatu osnovnih penzija utrošeno je 243, 77 milijardi dinara zaključno sa junom, odnosno skoro 50 odsto od planiranih sredstava na nivou godine.

Kod svih kategorija korisnika pre svega kao rezultat primene zakona o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija zabeležen je pad rashoda za osnovne penzije u odnosu na prethodnu godinu osim za kategoiriju samostalnoh delatnosti kod kojih je karakterističan visok prirast broja korisnika, pokazuju podaci Fonda PIO.

Članovi UO iz redova poslodavaca izneli su primedbu što se tek sada iznosi informacija o finansijskom poslovanju fonda za prvih šest meseci godine budući da su kako kažu, očekivali već sada devetomesečni izveštaj o tome.

Direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović rekla je da se više neće praviti toliki razmaci u podnošenju izveštaja UO i da je izveštaj o finansijskom poslovanju za prvih devet meseci godine skoro završen i da će uskoro biti predstavljen na sednici UO.

Članovi UO jednoglasno su doneli odluku o pokretanju procedure za imenovanje direktora Pokrajinskog fonda za PIO budući da sadašnjem direktoru ističe četvorogodišnji mandat 7. februara 2016.

Kako je objašnjeno, fond je zakonski dužan da tri meseca pre isteka mandata direktoru pokrene innicijativu za izbor novog kandidata za mesto direktora i taj predlog biće upućen pokrajinskoj vladi.

Članovi UO usvojili su predlog odluke o zaključenju Ugovora o korišćenju nepokretnosti Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Novom Pazaru, sa Udruženjem penzionera grada Novi Pazar.

Takođe je usvojen i Predlog odluke o zaključenju Ugovora o korišćenju nepokretnosti Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Lučanima, sa Organizacijom penzionera opštine Lučani, kao i o zaključenju Ugovora o korišćenju nepokretnosti Republičkog fonda u Čačku, sa Udruženjem penzionera grada Čačka.

Članovi UO usvojili su na današnjoj sednici Predlog odluke o zaključenju Ugovora o korišćenju nepokretnosti Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Arilju, sa Udruženjem penzionera opštine Arilje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Republički Fonda PIO budžet Srbije PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana