Tekst objavljen: 05.12.2013 17:30        


Pireus banka će širiti poslovanje u Srbiji, ali ne planira kupovinu drugih banaka, izjavio je predsednik Izvršnog odobra Neoklis Neokleus i dodao da banka "planira organski rast posebno jačanjem poslovanja sa malim i srednjim preduzećima".

Pireus banka širi posao, ne kupuje druge banke u Srbiji

On je istakao da Pireus banka za osam godina poslovanja u Srbiji investirala oko 500 miliona evra.

Grčka bankarska grupacija Pireus posluje u Srbiji od 2005. godine. Ta grupa je posle šest akvizcija u poslenjih 15 meseci najveća na grčkom bankarskom tržištu sa oko 30 kredita i depozita. Kapital Pireus grupe je između osam i devet milijardi evra.
Ukupan nivo kredita Pireus banke u Srbiji, uključujući i prekogranične kredite dostigao je 600 miliona evra, a prikupljena štednja iznosi 300 miliona evra, kazao je Neokleus.

Prema njegovim rečima, Pireus banka očekuje bolje poslovne rezulate u 2014. godini i rast profitabilnosti.

Neokleus je kazao i da je rast štednje u Srbiji posledica povećanog poverenja u banke. On je dodao i da je poslednjih godinu dana u Srbiji zabeležen pad kamata na štednju navodeći primer da je sada kamata na štednju od oko 20.000 evra tri odsto godišnje, a pre godinu dana bila je između pet i 5,5 odsto.

On je kazao da se pad referentne kamatne stope Narodne banke Srbije (NBS) kamata na štednju još nije odslikao na pad kamata na kredite, ali da će se i to desiti.

- Verujem da će doći da pada kamata na kredite u Srbiji, ali se to neće desiti odmah. Razlozi za to su dodatni troškovi koji postoje u Srbiji, kao što su visok rizik zemlje i troškovi obaveznih rezervi - istakao je predsednik Izvršnog odobora Pireus banke Neoklis Neokleus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pireus banka Piraeus banka banke bankarski sektor bankarsko tržište Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana