Tekst objavljen: 21.08.2017 12:10        


Šetanje od šaltera do šaltera, prikljupljanje silne papirologije, plaćanje računa u bankama i poštama uskoro će otići u istoriju, jer će se sve obavljati elektronski.

Plaćaćemo račune i potpisivati se mobilnim

To će omogućiti usvajanje zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

Srbija bi uskoro mogla da se nađe na mapi zemalja koje imaju modernu elektronsku upravu, koja građanima, ali i privredi, omogućava da bez ijednog papira završavaju sada komplikovane birokratske procedure. To znači da ukoliko, na primer, budete podizali stambeni kredit, nećete morati da idete u katastar i "vadite" vlasnički list, već ćete ga dobiti elektronski i u istoj formi ga predati banci. Pribavljaćete elektronski izvode iz katastra, matičnih knjiga...Ili, isto tako, ukoliko se zateknete na putu u inostranstvu, a želite da izvršite finansijsku transakciju, uplate ćete moći da izvršite preko mobilnog telefona, ali ćete prethodno morati da imate instaliranu aplikaciju.

- To važi za sve vrste plaćanja u bankama ili poštama i dokumente za koje je bio potreban potpis. Sve to moći će da se obavi preko određene aplikacije, za koju će biti potreban elektronski potpis. I sada postoje kvalifikovani elektronski potpisi, ali je njihova upotreba daleko komplikovanija - kaže za "Blic" Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovaj zakon bi naročito trebalo da ide na ruke privrednicima, koja, prema rečima Matićeve, ima velika očekivanja od njega, jer je bila opterećena gomilom papirološke dokumentacije.

Velike uštede za firme

- Zahvaljujući izmenama propisa, privredni subjekti ostvariće ozbiljne finansijske uštede, ne samo zbog nabavke dokumenata, već i zbog njihovog štampanja. Ovaj zakon je i pisan u saradnji sa njima. Novi zakon će doprineti i efikasnijem radu, finansijskoj i uštedi vremena organima javne uprave, a naravno i građanima - dodaje ona.

U ovom trenutku, više od 100 propisa predviđa neophodno korišćenje papirnog dokumenta, kao jedinog priznatog načina za sprovođenje nekog postupka, zaključenje pravnog posla ili obezbeđenje dokaznog sredstva. Međutim, usvajanjem zakona elektronski dokumenti imaće istu snagu kao papirni.

Visoke kazne za loše čuvanje podataka

Za funkcionisanje zakona neophodno je i uspostavljanje mreža pružaoca usluga od poverenja, koji će biti garant verodostojnosti podataka. Matićeva objašnjava da postoje firme koje taj posao mogu da obavljaju i one će moći da se prijave nadlženim organima, kada budu doneti neophodni pravilnici.

- Taj posao moći će da obavljaju samo one firme koje ispune uslove koje postavimo, a oni će biti veoma strogi, budući da se radi o pružanju usluga od poverenja. Тakođe, u slučaju narušavanja bezbednosti podataka predviđene su visoke kazne koje idu i do dva miliona dinara - navodi državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunicija.

Međutim... za sve ovo moramo da usvojimo još zakona i 17 podzakonskih akata

Da bi novi propisi zaživeli, moraće biti usvojeni još neki zakoni, poput onog o e-upravi i arhivskoj građi, kao i 17 podzakonskih akata kojima se definiše e-identifikacija, e-dostavljanje, e-čuvanje, e-potpis i druge usluge od poverenja u elektronskom poslovanju i uspostavljanje mreže pružalaca usluga od poverenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi šalteri banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana