Tekst objavljen: 21.10.2018 16:00        


Na pumpama u Srbiji danas bi trebalo da počne primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata. Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle "bregzita".

Počela primena novih oznaka za gorivo

- Od ove direktive se očekuje da će država, pre svega, još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom - kaže, za "Novosti", Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Direktiva je stupila na snagu 12. oktobra i za kontrolu njenog sprovođenja u Srbiji će biti zadužene nadležne inspekcijske službe. U praksi će to značiti da na rezervoarima na benzinskim stanicama, kao i na vrhovima "pištolja" za točenje, moraju da budu istaknute odgovarajuće nalepnice, baš kao i na svim vozilima proizvedenim, odnosno prodavanim na ovim tržištima posle 11. oktobra ove godine.

Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakama B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel.

Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva.

Vrednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminijum). Procena je da, na primer, u Nemačkoj čak 90 odsto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema sadašnjem stanju, najčešća oznaka goriva na našem tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu. TNG će imati etiketu u obliku romba, baš kao i CNG.

Direktivom Evropske unije u suštini se definiše infrastruktura za alternativna goriva u celoj EU. Ona obrađuje alternativna goriva, odnosno njihovu jasniju prezentaciju građanima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Boza Bogdanovic 15.10.2018 17:02

    Molim Vas da objavite moju Poruku od 03. oktobra direktorima NIS-a. Nisu mi odgovorili.
    Postovani iz NIS PETROL-a,
    Istovremeno se obracam na nekoliko adresa. U ponedeljak prepodne, natocili su mi gas na NIS-ovoj pumpi u Boru (ul. Nikole Pasica br.56):
    • pumpa. br. 1.
    • racun. br. 266 1966,
    • iznos racuna: 2.815,63 dinara,
    • kolicina autogasa: 34,59 litara.
    Auto gas koristim 6,5 godina. Rezervoar punim cesto do vrha, da proverim potrosnju. Nikada do sada nisu mogli da natoce u rezervoar vise od 31,5 litara gasa, a kao sto vidite, tada su natocili i naplatili 34,59 litara??!!! Odnosno, tri litra vise. Napominjem da je gas sipan do prvog iskljucenja, kada je napunjen rezervoar u kolima.
    Jednostavno receno, opljackali su me oko 3 litra gasa, odnosno oko 250 dinara, na jednom tocenju. Neko od vas mora da zna na kom nivou se odvija ta ogoljena pljacka. Naredba gen. direktora, naredba tehnickog direktora, nekog drugog direktora, ili poslovodje na pumpi. Tvrdim da je takva osoba obicna bitanga i propalica, sa velikom, nezasluzenom platom i ostalim povlasticama. Neka me slobodno tuzi, ako misli da nisam u pravu.
    Postovani u NIS PETROL-u, u Srbiji placamo najskuplje gorivo u regionu, zbog velikih aksciza. Cesto je gas veoma loseg kvaliteta, pa je potrosnja veca najmanje 2 litra/100km. I to vam nije dosta, nego kradete na kolicini, i to mnogo. Sram vas bilo.
    Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz Bora

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pumpe u srbiji pumpe obeležavanje derivata direktive Evropske unije oznake na pumpana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana