Tekst objavljen: 01.03.2022 13:40        


Svi koji žele, a koji ispunjavaju uslove, od danas danas mogu da podnesu zahtev za dobijanje državne subvencije do 20. 000 evra za učešće u kupovini ili izgradnji kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Zahtev inače ima četrii strane

Počele prijave za 20.000 evra za stan


Za subvenciju mogu da se prijave majke koje su rodile dete u ovoj godini i kasnije. Brak nije uslov za pomoć i supružnici mogu da žive i u vanbračnoj zajednici.

Uslov za dobijanje pomoći pritom je da nemaju nekretninu u svom vlasništvu i da su plate partnera ispod državnog proseka. Do subvencije od 20.000 evra za kupovinu stana moguće je praktično samo ukoliko majke zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno. Ovaj prosek pritom može da se menja, a srazmerno promeni prosečne zarade u državi.

Jedan od uslova je i da se zahtev za subvenciju podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Kolika će biti sredstva od države zavisi od lokalne samouprave, ali taj iznos ne može preći 20.000 evra. U jedinicama lokalnih samouprava koje su utvrđene kao devastirana područja podnosioci zahteva mogu računati na 50 odsto vrednosti građevinskih radova ili cene nekretnine, dok u ostalim lokalnim samoupravama to je 20 odsto.

U devastirana područja spadaju: Babušnica, Bela Planaka, Bojnik, Bosilegrad, Varvarin, Vladičin Han, Golubac, Žagubica, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Mionica, Prijepolje, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

- Vlada je usvojila Uredbu o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, kao i Odluka o iznosu novčanih sredstva za ove namene u 2022. . Uredbom je propisano da pravo na novac može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta pod uslovom da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Republike Srbije, objasnila je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, piše Euronews.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zahtevi za ostvarivanje ovog prava sa pratećom dokumentacijom propisanom uredbom podnose se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Za teritoriju Beograda zahtevi se podnose u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova"

-Sve potrebne informacije u vezi sa uslovima za dobijanje ove subvencije, potrebnom dokumentacijom i obrascima za preuzimanje nalaze na sajtu Grada Beograda. Podatke koji se nalaze u dostupnim službenim evidencijama, organi jedinice lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnost, a ostale dokaze prilažu stranke uz zahtev - navela je Stanisavljević.

Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta, piše Euronews.

Vlada za svaku budžetsku godinu donosi posebnu odluku kojom utvrđuje iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prva na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Odlukom za 2022. godinu maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra.

Uslovi i za zemljište

Da bi majke aplicirale za pomoć države pri izgradnji kuće, neophodno je da zemljište na kom je planirana izgradnja nepokretnosti bude vlasništvo podnosioca zahteva, kao i da imaju građevinsku dozvolu za to.

Ukoliko se odluči za kupovinu stana ili kuće, da bi dobila sredstva od države, nekretnina mora biti vlasništvo prodavca i upisani u katastar nepokretnosti bez tereta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi nataša stanisavljević majke subvencije stanovi subvencije za stanove prijava za 20 000 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana