Tekst objavljen: 13.05.2020 9:50        


Prijavljivanje za pomoć države svim punoletnim građanima u iznosu od 100 evra počelo je danas, rekao je ministar finansija Siniša Mali

Počelo prijavljivanje za 100 evra pomoći


Svi punoletni građani mogu se prijaviti na internet adresi idp.trezor.gov.rs, a od šest časova jutros proradio je sajt za onlajn prijavljivanje građana za ovu pomoć.

Prilikom prijava građani će davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun.

“U petak 15. maja krenuće sa radom i kol centar, a broj telefona će biti objavljen u medijima“, naveo je ministar Mali.

On je naglasio i da u petak kreće isplata 100 evra za penzionere i one koje primaju socijalnu pomoć.

Prijava traje do 5. juna, a isplate će ići sukcesivno, na svakih pet dana će se isplaćivati.

Pravo na ovu pomoć imaju svi građani Srbije koji su na dan 24. aprila 2020. imali punih 18 godina i aktivno prebivalište u zemlji, sa važećom ličnom kartom. Prijava će biti moguća na dva načina: telefonom i putem interneta, i trajaće od 13. maja do 5. juna.

Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći će svojih sto evra dobiti direktno na račune, bez potrebe da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ko od njih nema otvoren tekući račun, automatski mu se otvara namenski račun u Poštanskoj štedionici, koji se gasi čim se novac podigne. Ovim građanima, koji se ne prijavljuju posebno, isplata sto evra počinje 15. maja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Svi ostali punoletni građani, ukoliko žele ovaj novac, moraće da se prijave. Isplata za njih počinje 1. juna. U ovu grupu spadaju i devizni penzioneri i svi oni koji koriste neku socijalnu pomoć, ali ne novčanu.

Broj telefona i upustvo za prijavu na internet portal Uprave za trezor, biće objavljeni najkasnije u četvrtak, bar tako je najavljeno u Ministarstvu finansija. Ko nema otvoren tekući račun, prilikom prijave treba da navede u kojoj banci želi da mu račun bude otvoren. I ovo je jednokratni račun, koji će se automatski ugasiti čim se novac podigne.Novac nikako ne može da bude uplaćen na tuđi tekući račun.

Ko nema ličnu kartu – neće ni moći da dobije sto evra. Uslov je, prilikom prijave, da se ostavi broj lične karte i jedinstveni matični broj (JMBG). Kome je lična karta istekla tokom vanrednog stanja, moći će da dobije 100 evra bez podizanja nove lične karte.

S obzirom da se novac automatski uplaćuje isključivo penzionerima i primaocima novčane socijalne pomoći, to znači da će stariji građani, koji ne dobijaju penziju, kao i drugi korisnici socijalnih davanja moraju da se prijave kako bi dobili svoj novac. Isto važi i za građane Srbije koji primaju strane penzije – moraju da se prijave, pojašnjavaju u Ministarstvu finansija.

8 komentara

  1. User image
    Stefan 13.05.2020 11:35

    Šta bi trebalo da znači ovo sukcesivno isplaćivanje?

  2. User image
    Marijana mijailovic 13.05.2020 14:27

    Nemam komentar

  3. User image
    MARJAN 13.05.2020 14:33

    Da li moze da se prijavi devizni racun za uplatu 100 evra?

  4. User image
    Gordana M 13.05.2020 15:38

    Odlicno pitanje
    .I ja bih volela da nam neko odgovori, zbog nekih nasih ljudi u inostranstvu koji imaju vazece licne karte i devizne racune.
    Pozdrav
    Gordana M

  5. User image
    Andjela 13.05.2020 21:42

    Mora li da se prijavi postojeći račun u banci,ili može da se traži namenski račun za uplatu 100e od države u drugoj banci?
    U slučaju kad je račun blokiran od strane izvršitelja na primer,da li će i tih 100 e biti automatski skinuto sa računa?

  6. User image
    Bata 13.05.2020 23:35

    Jedan veeeliki problem na koji, cini mi se, niko ne obraca paznju.... Recimo da nemate racun u banci,... i odaberete od ponudjenih banaka Mobi Banku (Telenor) ili Mts Banku,... kako cete vi podici taj novac? Te banke nemaju finansijske ekspoziture, a novac se podize jedino sa bankomata, a za to vam treba kartica.... Hoce li vam ove banke, ako njih odaberete za namenski racun, dostaviti i karticu da bi ste mogli da podignete novac? Ne verujem.... Pa kako cete podici novac?

  7. User image
    Mire 14.05.2020 23:40

    Ima otvoren tekući račun u AIK banci preko koje primam platu a na sajtu trezora nema je među ponuđenim bankama jel to znaci da moram otvoriti namenski račun u jednoj od ponuđenih banaka kako bi realizovao uplatu ?

  8. User image
    Horvat Tibor 25.05.2020 10:02

    Imam invalidsku penziju iz srbije koji dolazi na racun u madarsku ali tih 100 evra jos nisam dobio dal cu opste dobiti na racun u madarsku

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vanredno stanje državna pomoć siniša mali uprava za trezor online prijava 100 evra prijavljivanje za 100 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana