Tekst objavljen: 02.11.2016 9:58        


Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) počela je danas dvodnevno zasedanje o politici kamatnih stopa, u trenutku kada se u SAD privodi kraju kampanja za predsednika. 

Počelo zasedanje Feda, male šanse za podizanje kamata

Većina posmatrača i tržišnih učesnika je mišljenja da Fedov Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) neće najaviti podizanje kamatnih stopa po sutrašnjem završetku zasedanja, uprkos najnovijim pokazateljima poboljšanja situacije u najvećoj svetskoj ekonomiji, prenosi agencija Frans pres.

Umesto toga, Fed bi mogao da iskoristi priliku da obavesti javnosti o potencijalnom podizanju kamata u decembru, iako se ni to, kako navodi AFP, ne može garantovati.

Šefica Feda Dženet Jelen je proteklih meseci isticala da su porasle šanse za podizanje kamata.
Dinamika pooštravanja monetarne politike, koju je Fed najavio u decembru prošle godine kada je i prvi put u deceniji povećao kamate, pokazala se znatno sporijom, pošto su članovi FOMC-a u 2016. više puta odložili podizanje kamata, navodeći kao razlog slabu globalnu i domaću ekonomsku aktivnost.

Od poslednjeg zasedanja Feda u septembru, američka ekonomija je dobila na zamajcu, ostvarivši rast od 2,9 odsto u trećem kvartalu, i otvarajući solidnih 156.000 radnih mesta u septembru, dok se stopa nezaposlenosti zadržala na stabilnih 5,0 odsto.

Na godišnjem nivou, inflacija je u septembru iznosila 1,2 odsto, što je njen najviši nivo za gotovo dve godine, ali znatno ispod Fedovog cilja od 2,0 odsto, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fed podizanje kamatnih stopa USA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana