Tekst objavljen: 22.10.2016 14:25        


U Srbiji donošenje podzakonskih akata neophodnih za punu primenu zakona kasni 1.370 dana. A u poslednjih pet godina 30 važnih zakona za oblast privrede promenjeno je 88 puta, a skoro trećina od potrebnih podzakonskih akata - više ne važe, rečeno je na predstavljanju NALED-ovog izveštaja o javno-privatnom dijalogu.

Podzakonski akti kasne "samo" 1.370 dana

Uspešan dijalog javnog i privatnog sekora je uslov za bolje poslovanje privrede u Srbiji, naglašeno je u Izveštaju koji je pripremila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, a finansijski podržao Regonalni program USAID.

Precizira se da interesovanje i potreba za otvorenim dijalogom raste, ali i da je transparentniji zakonodavni postupak preduslov koji se mora ispuniti.

Na skupu je ukazano i da ima 25 zakona za čiju je potpunu primenu bilo potrebno usvojiti 477 podzakonskih akata, ali da je do sada usvojeno samo njih 318, od kojih 157 vise ne važe, jer im je "istekao rok".

Cilj izrade predstavljenog izveštaja je, kako je rečeno, da se što bolje sagledaju postojeći mehanizmi uključenosti privrede i poslovnih asocijacija u proces primene propisa u skladu sa potrebama građana i privrede, ali i resornih ministarstava, lokalnih samouprava i drugih institucija.

Kako su kazali predstavnici NALED-a, izveštaj "Javno-privatni dijalog u Republici Srbiji - postojeće procedure, uloga poslovne zajednice u kreiranju javnih politika i preporuke za unapređenje", pokazao je da je podizanje svesti svih učesnika o značaju i koristima koje taj dijalog donosi, od presudnog značaja za njegov dalji razvoj.

Za unapređenje takve vrste dijaloga potrebno je, kako je naglašeno, unaprediti i pravni i institucionalni okvir, ali i uspostaviti i unaprediti elektronski servis i jačati kapacitete poslovnih asocijacija za učešće u dijalogu.

Ključno je i praćenje monitoring sprovođenja propisa relevantnih za JPD.

U pripremi Izveštaja učestvovali su predstavnici javnog i privatnog sektora i međunarodne zajednice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podzakonski akti NALED-a primena zakona kašnjenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana