Tekst objavljen: 10.03.2018 10:00        


Tržište osiguranja u Srbiji ima veliki potencijal, poručeno sa KBF. Premije osiguranja u Srbiji iznose dva odsto društvenog proizvoda.

Polise imaju još prostora za rast

Industrija osiguranja u Srbiji nije dovoljno razvijena iako ima veliki potencijal i važan je instrument ekonomskog razvoja, zaključeno je na panelu o osiguranju na Kopanik biznis forumu. Osnovni razlozi nedovoljne razvijenosti su nizak standard građana, nelikvidnost privrede i nedovoljna edukacija građana. Osiguravači kažu da na prva dva razloga ne mogu da utiču, ali poručuju da je zabluda da su polise skupe. Naglašeno je da osiguranje nije trošak već investicija.

Direktor "Dunav osiguranja" Mirko Petrović smatra da je za razvoj neophodna edukacija na svim nivoima i da bi taj proces morao da dovede do povećanja premije i bolje strukture premije.

- U Srbiji je učešće premije osiguranja u BDP oko dva odsto i prosečna premija iznosi nešto više od 100 dolara po glavi stanovnika, dok je u EU to 7,6 odsto BDP, odnosno 2.500 dolara po stanovniku - istakao je Petrović, dodajući da je edukacija važna, ali ne samo kada je reč o građanima, već i onima koji uređuju pravni okvir.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da su već počele pripreme za ovogodišnje Srpske dane osiguranja, s obzirom na to da je takav skup dobra prilika da predstavnici države i industrije, domaći i strani stručnjaci razmene iskustva i zajedno pronađu rešenja za razvoj osiguranja.

- Takvim konferencijama, uz stalnu edukaciju, vratićemo osiguranju mesto koje mu pripada - smatra Jovanović.

Gordana Bukumirić, predsednica IO Unika osiguranja, rekla je da manje od dva odsto stanovništva koristi usluge dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, jer se pogrešno misli da to koriste samo oni koji imaju visoku platežnu moć.

- Dobrovoljno zdravstveno osiguranje bolje je rangirano kod zaposlenih nego određeni bonusi ili povećanja plata - naglasila je Bukumirić.

Na panelu o osiguranju bilo je reči i o novim proizvodima životnog osiguranja, koji građanima nude mogućnost plasiranja sredstava u investicione fondove. Naglašeno je i da je digitalizacija važan proces, ali da će direktan kontakt sa kupcima uvek biti bitan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polisa dobrovoljno osiguranje osiguranje života osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana