Tekst objavljen: 03.05.2018 10:41        


U Srbiji je u 2017. godini više od 1,6 miliona ljudi kupovalo online, a elektronska trgovina u poslednjih pet godina beleži stalni rast, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Porast online kupovine u Srbiji prošle godine

Državna sekretarka Tatjana Matić kaže da je važno da građani budu upoznati sa svim pravima koja mogu da ostvare kao potrošači. Zato će, dodaje, Ministarstvo od leta početi edukativnu kampanju čiji će fokus, pre svega, biti na pozitivnim primerima iz prakse i pravima koja se odnose na zaštitu potrošača, a sa kojima do sada nisu dovoljno upoznati.

Kako bi se sprečile internet prevare, Matić navodi da je bitno da se građani, pre nego što naruče robu putem nekog portala, informišu i provere da li je trgovac registrovan u Srbiji ili je reč o stranim platformama.

- Velika je razlika u zakonskom smislu i u ostvarivanju prava potrošača ako je reč o trgovcima online koji su registrovani u Srbiji i onih registrovanih u nekim drugim zemljama - dodaje Matić.

Ako, kaže, građani kupuju od registrovanog trgovca u Srbiji mogu da očekuju da će njihova prava kao potrošača, u slučaju povrede, biti zaštićena, ali i dodaje da nažalost postoje i situacije kada se kupovina obavlja na onlajn platformama koje nisu registrovane.

- U tom slučaju, naravno, prava potrošača se ne mogu zaštiti jer trgovac nije registrovan i to onda prelazi u domen prevare. To se može prijaviti MUP-u, pre svega Odeljenju za visokotehnološki kriminal - rekla je Matić.

Vraćanje robe bez obrazloženja

Govoreći o pravima potrošača, Matić navodi da građani nisu dovoljno upoznati da u slučaju kada poruče robu od registovanog trgovca koji ima elektronsku platformu u Srbiji, imaju pravo da u roku od 14 dana, bez ikakvog obrazloženja, tu robu da vratite i dobiju novac nazad.

Takođe, dodaje, postoji mogućnost da potrošac, kada je to dogovorio prodavac, odnosno pošiljalac sa operatorom, prilikom prijema robe u prisustvu poštara pošiljku otvori i uveri se da li je to zaista ono što je naručio.- Ukoliko to apsolutno ne odgovara onome što ste poručili imate pravo istog trenutka da vratite. Ne morate uopšte primati tu robu - kaže Matić.

Znaće se ko šalje robu

Navodi i da će dodatni mehanizam zaštite u borbi protiv sive ekonomije i prevara omogućiti izmene Zakona o poštanskim uslugama koje su u skupštinskoj proceduri, a koje propisuju obavezu da na svakoj pošiljci piše i ime i prezime pošaljaoca, što do sada nije bio slučaj.Objašnjava da će to rešenje omogućiti nadležnim organima da u slučaju zlouptrebe lakše reaguju i dođu do pošiljaoca robe, koji je odgovaran i za njen kvalitet, i lakše će se ući u trag prodavcima ili proizvođačima falsifikovane robe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Alex 04.05.2018 9:19

    Na današnje vreme je više nego potrebna zaštita potrošača kod online kupovine, u 90% slučajeva, roba samo približno ispunjava očekivano, opis je sladak, dok je istina gorka. Što bi rekli mačka u džaku

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina online kupovina roba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana