Tekst objavljen: 07.04.2023 12:25        


Na portalu ePorezi postavljene su popunjene prijave za sve građane koji su tokom 2022. prihodovali više od 3,71 miliona dinara neto, objavila je Poreska uprava Srbije

Poreska uprava objavila popunjenu prijavu za one koji zarađuju preko 3,7 miliona godišnje


„Poreska uprava je na osnovu podataka iz službenih evidencija, na portalu ePorezi postavila popunjenu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za 2022. (PP GPDG), poreskim obveznicima koji su u toj godini ostvarili dohodak koji je predmet oporezivanja godišnjim porezom na dohodak građana, a koji umanjen za plaćene poreze i doprinose prelazi iznos 3.719.376 dinara, navodi se u saopštenju.

Poreski obveznici kojima dohodak za oporezivanje godišnjim porezom na dohodak građana iznosi nula dinara (polje 3.12 obrasca PP GPDG) nemaju obavezu podnošenja poreske prijave.

Rok za proveru podataka iskazanih u postavljenoj prijavi, njihovu izmenu, podnošenje poreske prijave i uplatu poreza je 15. maj, navela je Poreska uprava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako je ranije saopšteno, godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u 2022, obračunava se i plaća u 2023. godini po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa kako je to bilo do sada.

Ukazano je da je ova izmena omogućila Poreskoj upravi Srbije da isprati trendove i najbolju međunarodnu praksu podnošenja poreskih prijava i da po prvi put ponudi poreskim obveznicima unapred popunjenu poresku prijavu.

Cilj izmene je da se poreskim obveznicima značajno olakša popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanje troškovi administriranja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na lični dohodak Poreska uprava (PU) poreska prijava pravilno popunjena prijava lični dohodak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana