Tekst objavljen: 02.05.2023 18:00        


Poreska uprava i u 2023. godini beleži rast naplate javnih prihoda pa je za prva tri meseca naplatila 568,1 milijardu dinara, što je za 75,2 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine, objavila je danas Poreska uprava

Poreska uprava: Veća naplata javnih prihoda u prvom kvartalu nego prošle godine


U saopštenju se navodi da je ostvaren koeficijent ukupne naplate od 115,3 odsto i da je konstanta trenda rasta naplate javnih prihoda uspostavljena, na šta, kako ističu iz Poreske uprave, ukazuje i činjenica da koeficijent ostvarenja naplate za prvi kvartal 2023. godine u odnosu na isti period 2014. godine 217,5 odsto, dok u odnosu na naplatu iz 2015. godine iznosi 211 procenata.

Dodaju da je naplata najvažnijih prihoda republičkog budžeta ostvarena u planiranim iznosima.

Kada je reč o funkciji kontrole, u prvom kvartalu 2023. godine, obračunato je 8,7 milijardi dinara novootkrivenih prihoda, što je više od dva puta u odnosu na isti period 2022. godine a najveći procenat učešća u ukupnim novootkrivenim prihodima, više od 50 odsto pripada PDV.

Obavljeno je 5.113 poreskih kontrola, dok je lane taj broj iznosio 1.947 a ovo povećanje je posledica povećanog broja kontrola evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mere zabrane obavljanja delatnosti

Zbog neizdavanja fiskalnih računa u više od 1.000 objekata izrečene su mere privremene zabrane obavljanja delatnosti a najviše zatvaranja je bilo u sektoru ugostiteljstva.

U prvom kvartalu 2023. godine poreska policija podnela je 267 krivičnih prijava protiv 388 lica zbog neplaćanja poreza a neplaćeni porez iznosio je 3,8 milijardi dinara od čega se skoro 1,5 milijardi odnosi na PDV.

U prvom tromesečju oduzeto je akcizne robe u vrednosti od skoro 36 miliona dinara a u odnosu na isti period prošle godine, oduzeta je veća količina duvana u listu i duvanskih proizvoda, kafe i alkoholnih pića a manje rezanog duvana, cigareta i nafte.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni prihodi porezi Poreska uprava (PU) naplata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana