Zvanični kurs Evra za dan 01.03.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 07.04.2018 14:00        


Poreskim dužnicima u Srbiji koji slučajno ili namerno zaborave da plate poreski dug, poreznici će pre slanja opomene, poslati SMS, ili mejl podsećajući ih tako da dug moraju da izmire. Ako, međutim, ni to ne pomogne, a u međuvremenu dužniku stigne i upozorenje, krenuće se u prinudnu naplatu duga.

Poreznici će i SMS-om opominjati neplatiše

Ovo je samo jedna od novina koju predviđa novi nacrt zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je u pripremi, a koji je poslat na mišljenje relevantnim ministarstvima, kažu u Ministarstvu finansija i dodaju da je cilj izmena da se poveća efikasnost redovne i prinudne naplate poreza.

Između ostalog predlaže se i da se preciziraju odredbe kojima se omogućava prinudna naplata duga (pored zarade, naknade zarade, odnosno penzije) i na drugim vrstama prihoda na tekućim računima poreskih obveznika.Tu se pre svega misli na štedne račune dužnika.

Poreznici će novim izmenama zakona izaći u susret dužnicima i time što će im dati grejs period od 12 meseci, odnosno početak odloženog plaćanja duga, koji se inače otplaćuje na 60 meseci. S tim, što će pravo na ovaj poček od godinu dana imati samo oni dužnici za koje poreznici utvrde da im poreski dug predstavlja neprimereno veliko opterećenje.

Predviđeno je i produženje prava na grejs period za obveznika koji čeka saglasnost na predloženi plan reorganizacije, odnosno za obveznika koji podnosi zahtev za odlaganje plaćanja duga koji je zaključio ugovor o finansijskom restrukturiranju, sa 12 na 24 meseca.

Poreska uprava bi ubuduće osim crne liste najvećih poreskih dužnika trebalo da počne da objavljuje i belu listu – imena poreskih obveznika koji redovno plaćaju porez. I to pravnih lica u iznosu od 20.000.000 dinara i višem i preduzetnika u iznosu od 5.000.000 dinara i višem, kod kojih u postupcima poreskih kontrola u poslednjih pet godina nisu utvrđene nepravilnosti.

Radi efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije predlaže se da tokom kontrole poreski inspektor izriče dužniku zabranu rada i to u trajanju do godinu dana. Ukoliko se nepravilnost utvrdi prvi put rad se zabranjuje na 15 dana, ako se nepravilnost ponovi i drugi put do 90 dana. Za propuste koje poreznik utvrdi i treći put zabranjuje se rad do godinu dana.

Na pitanje da li je moguće naplatiti dug od štednog uloga dužnika, Đerđ Pap, bivši direktor u Poreskoj upravi i poreski stručnjak, kaže, da tu naplatu ne zabranjuje ni Zakon o poreskom postupku, ni Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Nije, međutim, siguran kako će banke rešiti problematiku „tajnosti štednih uloga” i kakva će reakcija biti vlasnika štednih uloga u smislu povlačenja tih sredstava iz banaka.

– Ne mislim da ova mera nije nekorektna prema onom ko zaista duguje državi poreze i doprinose, jedino se plašim „brzopletosti” onih koji će sprovoditi prinudnu naplatu. I sada se često dešava da poslovni račun poreskog obveznika „osvane” blokiran, iako ne duguje ništa. Tipičan slučaj je kada poreski obveznik na jednom računu ima preplatu a na drugom dug, a deo Poreske uprave koji rešava zahtev za preknjižavanjem „ne komunicira” sa onim delom Poreske uprave koji sprovodi prinudnu naplatu. Ukoliko se prinudno izvršenje na štednom ulogu izvrši ovakvom poreskom obvezniku, to sasvim sigurno ne bi bilo korektno – ističe Pap.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sasa 01.04.2018 0:02

    Mislim da treba prvo zavesti red u poreskoj sluzbi . Da li treba svake godine da se ubijamo od cekanja na salteru da se vidi poreski dug jer gospodu iz poreske uprave mrzi da posalju resenje cak i posle 5 godina. Moras unapred da uplatis porez a oni nikad ne ispostave resenje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poreski dug poreski inspektori sms naplata poreza poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana