Tekst objavljen: 09.04.2014 16:35        


Oko 60 odsto porodičnih firmi u Srbiji posluje manje od 20 godina, a više od polovine ima manje od 10 zaposlenih, što ukazuje na to da je porodični biznis u Srbiji zapostavljen i da nije uspeo da obezbedi održiv razvoj, rečeno je na Vip poslovnom forumu "Porodične firme - stub razvoja ekonomije Srbije".

Porodični biznis zapostavljen, potrebni podsticaji

Svega oko 20 odsto porodičnih firmi preživi 50 godina i doživi treću generaciju, o čemu se veoma malo zna kod nas.

Statistika pokazuje da porodične firme čine čak 70 odsto ukupnih firmi širom sveta, one su poslodavac koji zapošljava 60 odsto svih zaposlenih na svetu i otvaraju čak 75 odsto novih radnih mesta, navela je direktorka agencije "Chapter 4", Tamara Bekčić.

Istraživanje je pokazalo da 34,5 odsto porodičnih firmi u Srbiji posluje manje od 10 godina, kod 67,9 odsto ispitanih porodičnim firmama rukovodi prva generacija vlasnika, kod 29,2 odsto druga generacija vlasnika, a samo kod 2,4 odsto, treća generacija vlasnika.

Istraživanje je pokazalo da 58,3 odsto porodičnih firmi u Srbiji na visokim pozicijama ne zapošljava "neporodične" menadžere, kao i da je kod 27,4 odsto njih trenutni vlasnik pred penzijom, a u 58,9 odsto je poznato ko će biti novi naslednik.

U svetu čak 70 odsto njih ne preživi transfer na drugu generaciju u porodici, a čak 95 odsto njih ne preživi prelazak na treću generaciju, najviše zbog toga što mlađe generacije u porodici nisu dovoljno pripremljene i ubučene da nastave biznis.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao biznis porodične firme porodični biznis Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana