Tekst objavljen: 22.10.2022 16:00        


Španija, Portugal i Francuska saopštile su danas da će izgraditi podvodni gasovod za prenos vodonika i gasa između Barselone i Marseja

Portugal, Španija i Francuska grade zajednički gasovod


Premijer Portugala Antonio Košta rekao je da će se ruta, nazvana BarMar, uglavnom koristiti za pumpanje zelenog vodonika i drugih obnovljivih gasova, ali će takođe privremeno omogućiti transport "ograničene količine" prirodnog gasa kako bi se ublažila evropska energetska kriza, preneo je Rojters.

- Gasovod je odgovor na pozive na solidarnost naših evropskih partnera suočenih sa ucenom ruskog predsednika Vladimira Putina - rekao je španski premijer Pedro Sančez novinarima u Briselu, gde su se trojica lidera sastala danas.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je "imperativ da Evropa ostane ujedinjena".

BarMar rešava zastoj između Španije i Portugalije, koja je želela da produži gasovod MidCat kako bi mogli da prodaju gas u centralnu Evropu, i Francuske, koja je tvrdila da će izgradnja gasovoda trajati predugo da bi se rešila kratkoročna pitanja snabdevanja.

- Dobra vest, jedna od najstarijih blokada u Evropi je prevaziđena - rekao je Košta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Španija i Francuska su se takođe dogovorile da ubrzaju interkonekciju električne energije kroz Biskajski zaliv i identifikuju i rade na drugim vezama izmedu dve nacionalne mreže, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Lideri tri zemlje dogovorili su se da se ponovo sastanu u Alikanteu u Španiji 9. decembra kako bi odlučili o vremenskom okviru izgradnje i načinu finansiranja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zajednički gasovod portugal Španija Francuska gasovod energetska kriza rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana