Tekst objavljen: 01.05.2024 16:00        


Portugalska naftna kompanija Galp Energia saopštila je u nedelju da je završila prvu fazu istraživanja na polju Mopane u vodama Namibije i procenjuje da na tom polju može biti najmanje 10 milijardi barela nafte

Portugalci pronašli 10 milijardi barela nafte u Namibiji


Galp je izveo probne operacije na bušotini Mopane-1X u januaru i bušotini Mopane-2X u martu. Na obema bušotinama, koje su udaljene osam kilometara jedna od druge, otkriveni su „značajni stubovi lake nafte u rezervoarima visokog kvaliteta“, prenosi Reuters.

Polje Mopane nalazi se u Orange basenu duž obale južnoafričke zemlje, gde su kompanije Shell i TotalEnergies pronašle naftu i gas na nekoliko mesta. Galp je saopštio da su protoci postignuti tokom testiranja dostigli maksimalno dozvoljeni limit od 14 hiljada barela dnevno, što potencijalno Mopane može postaviti kao važno komercijalno otkriće.

„U kompleksu Mopane i pre bušenja dodatnih istražnih i procenjivačkih bušotina, procene su da ima 10 milijardi barela nafte, ili više“, navodi se u saopštenju Galpa. Portugalska kompanija ima 80 odsto udela u Licenci za istraživanje nafte 83 (PEL 83), koja pokriva područje od gotovo 10.000 kvadratnih kilometara u Orange basenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Namibija bi mogla postati novi izvor prihoda za kompaniju Galp, koja trenutno ima snažne investicije u vodama Brazilije i prisutna je i u projektu prirodnog gasa u Rovuma basenu Mozambika. Galp je ranije naznačio da bi mogao pokrenuti proces privlačenja drugih investitora za svoje projekte u Namibiji, pošto bi mogli da dostignu veliki obim.

Grupa proizvođača nafte OPEC+, izgubivši Angolu i druge zemlje u poslednjim godinama, razmatra Namibiju za moguće članstvo kako postavlja ono što bi moglo biti četvrta najveća proizvodnja u Africi do sledeće decenije, rekao je jedan neimenovani afrički zvaničnik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
namibija GALP Portugal portugal nalazište nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana