Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 03.12.2017 17:30        


Novi cenovnik koji je EPS dostavio kupcima prikazan je u evrima, iako je zvanična valuta Srbije dinar. Računi za struju malih i srednjih preduzeća u Srbiji biće uvećani do 18 odsto od 1. januara sledeće godine.

Poskupljuje struja od 1. januara

Reč je o kolektivima koji troše do 350 megavat-sati struje na godišnjem nivou.

Na adrese takvih kupaca stigao je dopis iz Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojem su obavešteni o promeni cene električne energije.

U dopisu se navodi da je "u skladu sa politikom obrazovanja cene električne energije i situacije na tržištu, korigovana cena za naredni period, za kategoriju malih komercijalnih kupaca".

Cena megavat-sata u višoj tarifi za dvotarifno brojilo, od 1. januara 2018. godine, iznosiće 55,84 evra, dok će u nižoj tarifi ta cena biti 35,41 evro po megavat-satu. Cena za potrošače sa jednotarifnim brojilom biće 50,26 evra po megavat-satu.

Reč je o cenovniku bez akcize i bez poreza na dodatu vrednost u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu narodne banke Srbije na dan prometa.

Novi cenovnik koji je EPS dostavio kupcima prikazan je u evrima, iako je zvanična valuta Srbije dinar.

U ovom trenutku aktuelna cena u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznosi 47,35 evra po megavat-satu. S obzirom da većina malih i srednjih preduzeća troši struju preko dana, u višoj tarifi, to znači da poskupljenje za njih iznosi 18 odsto. Sa druge strane, za one koje struju troše u nižoj, noćnoj tafiti, poskupljenje iznosi 7,2 odsto.

Inače, tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača. U praksi to važi samo za komercijalne potrošače dok je cena struje za građane još uvek regulisana i snabdeva ih samo EPS. Firme koje su nezadovoljne cenom koju nudi EPS mogu da potraže drugog snabdevača. Međutim, to preduzeće snabdeva 90 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  pera 28.11.2017 15:17

  Još jedan atak na mala preduzeća.
  Pa sve činimo da ih nestane.Što više malih preduzeća veća cena
  pa I puniji budžet da Veliki Gazda ima čime da se fali.
  N aravno negovori se o naredbodavcu da se mali pobiju.
  E pa ljudi opet glasajte za njega da vas sa još boljim apetitom podavi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EPS račun za struju skupa struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana