Tekst objavljen: 11.03.2016 14:02        


Cene nafte su se oporavile danas u azijskom trgovanju, ali su dobici bili ograničeni zbog opreza trgovaca u pogledu ishoda planiranog sastanka proizvođačkih divova krajem ovog meseca, na kome će biti reči o zamrzavanju proizvodnje.

Poslednjeg dana trgovanja u sedmici nafta ojačala

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu poskupela je 81 cent (2,14 odsto) na 38,65 dolara, a sirova nafta tipa "brent" za maj je ojačala 68 centi (1,7 procenata) na 40,73 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Cene obe vrste nafte su juče zatvorene na nižem nivou, nakon naglog uspona dan ranije posle izveštaja američkog Ministarstva energetike koji je pokazao snažnu tražnju za benzinom SAD, vodećem svetskom potrošaču nafte.

Nafta WTI je u sredu bila na najvišem nivou u više od tri meseca, a "brent" je čak probio psihološku granicu od 41 dolara.

Predloženi sastanak naftaša 20. marta doveden je u pitanje, nakon što je Iran odbacio svaku mogućnost limitiranja svoje proizvodnje koju ubrzano povećava posle ukidanja zapadnih sankcija u januaru, koje su bile uvedene zbog nuklearnog programa Teherana.

Ako do sastanka i dođe, analitičari ne veruju da će biti postignut bilo kakav dogovor, navodi Frans pres.
Ideja o zamrzavanju proizvodnje "isplivala" je tokom februarskih razgovora između Saudisjke Arabije, vodeće članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), i Rusije, usled rasta globalne proizvodnje u januaru koja je dodatno pogoršala situaciju na prezasićenom tržištu nafte, čije su cene pale za 70 odsto od sredine 2014.

"Tržište nafte je sada fokusirano na to da li će se članice i nečlanice OPEK-a udružiti", kaže tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

"Iako imamo kratkoročni oporavak cena, tržišni fundamenti su i dalje nepromenjeni. Ponuda je još uvek preobimna, i čak i ako se odluče na zamrzavanje, nivoi proizvodnje su i dalje visoki", rekao je Ou za Frans pres.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko ishod sastanka bude loš, cene bi mogle da se vrate na 30 dolara za barel, pa čak i da padnu ispod tog nivoa.

Raspoloženje na tržištu nafte podrivaju i podaci koji pokazuju poniranje kineskog izvoza u februaru, dodatno pojačavajući strahovanja od naglog usporavanja Kine, koja je ključni motor globalnog ekonomskog rasta, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte nafta na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana