Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 17.08.2015 12:24        


Predstavnici sindikata i poslodavaca potpisali su danas prvi granski kolektivni ugovor u realnom sektoru, i to u oblasti hemije i nemetala.

Potpisan prvi granski kolektivni ugovor

U ime Saveza samostalnog sindikata Srbije ugovor je potpisao Ljubiša Nestorović, a u ime Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

Ugovorom su predviđena poboljšanja u odnosu na postojeći Zakon o radu, pre svega u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, ali i nekih pitanja koja se odnose na rad i zapošljavanje.

Plaćanje rada na državni praznik povećano je na 120 odsto, a po zakonu je 110 odsto.
Noćni i prekovremeni rad je povećan sa 26 na 30 odsto, dok će minuli rad za sve zaposlene u ovoj grani biti obračunat u procentu od 0,5 odsto, a za novozaposlene 0,4 odsto, koliko predviđa i zakon.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nenezić rekao je da su pregovori trajali šest meseci, sa prekidima od oko dva meseca, i podsetio da je prethodni granski ugovor za ovu oblast istekao 9. januara 2015. godine.

Prema njegovim rečima ovim granskim kolektivnim ugovorom sprečena je samovolja pojedinih poslodavaca koji ne žele da se potpišu kolektivni ugovori u svojim firmama već donose pravilnike o radu kao jednostrani akt.

Ukoliko Vlada Srbije bude odobrila prošireno dejstvo granskog ugovora takvi poslodavci će morati ili da usklade svoje pravilnike o radu sa granskim ugovorom ili da donesu sopstvene kolektivne ugovore koji će biti usklađeni sa danas potpisanim granskim, rekao je on.

Potpresednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je danas potpisani dokument rezultat kvalitetnih pregovora između predstavnika sindikata i poslodavaca.
On je rekao da očekuje da će granski ugovor doprineti efikasnijem poslovanju preduzeća i boljim odnosima unutar firmi.

Potpisivanju su prisustvovali pomoćnk ministra za rad Zoran Lazić, presednik ŠŠ Ljubisav Orbović i predsednik UPS Nebojša Atanacković.
Predstavnici UGS Nezavisnost nisu prisustvovali današnjem potpisivanju granskog kolektivnog ugovora za oblast hemije i nemetala, jer kako je naveo Nestorović, predsednik tog sindikata Branislav Čanak nije to dozvolio.

Lazić je naglasio da vlada ne učestvuje u pravljenju kolektivnih ugovora u realnom sektoru ali podržava nastojanja da se oni potpšu.

Kolektivni ugovoru su deo socijalnog dijaloga, doprinose socijalnom miru, pravima zaposlenih ali i unapređuju ukupan poslovni ambijent, rekao je Lazić.

On je podsetio da je vlada u javnom sektoru potpisala grandske kolektivne ugovore u svim oblastima.
Kada je u pitanju prošireno dejstvo granskog kolektivnog ugovora, Lazić je pojasnio, da resorno ministarstvo daje mišljenje a Vlada Srbije donosi odluku o proširenom dejstvu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se zalažu za potpisivnje granskih kolektivnih ugovora ali za uže oblasti nego je sada slučaj.

Međutim od nečega se mora krenuti, rekao je Atanacković i ukazao da i pojedine obaveze poslodavaca neophodno ujednačiti.

Predsednik ŠŠ Ljubisav Orbović naglasio je da će najveći značaj danas potpisanog granskog kolektivnog ugovora biti u njegovom proširenom dejstvu, ukoliko ga vlada odobri, jer će važiti za sve zaposlene u toj grani.

On je izrazio uverenje da će u narednom periodu Socijalno ekonomski savet i resorno ministarstvo dati pozitivno mišljenje a vlada doneti odluku o proširenom dejstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zakon o radu prekovremeno plaćanje rada bezbednost na radu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana