Tekst objavljen: 23.06.2015 13:08        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale zbog potencijalnog povratka iranske nafte na globalna tržišta, što je izazvalo dodatnu zabrinutost u pogledu prekomernih zaliha, naveli su analitičari.

Povratak iranske nafte na tržište oborio cenu

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 17 centi na 60,21 dolar, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 14 centi na 63,20 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Iran i šest vodećih zapadnih sila nastoje da do 30. juna postignu sporazum koji bi doneo otvaranje nuklearnog programa Teherana, usled zabrinutosti da radi na proizvodnji atomskog oružja. U slučaju postizanja sporazuma, zapadne zemlje bi Iranu ukinule sankcije i došlo bi do povratka iranske nafte na globalna tržišta.

"Ključni problem je potencijalni povratak iranske nafte na tržište, što bi moglo rezultirati još većom ponudom nafte", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Danijel Ang.

Trgovci su, takođe, fokusirani na razvoj situacije u Evropi, gde su Grčka i njeni kreditori sve bliži sporazumu o reprogramiranju grčkog duga koji bi spasao tu zemlju od bankrota i potencijalnog izlaska iz evrozone, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cene nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana