Tekst objavljen: 25.08.2019 18:00        


Očekivani prihodi daju nadu u ponovljanje prošlogodišnjeg scenarija

Poznat datum mogućeg povećanja plata

Mogućnosti za povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta uz rast od 6% Vlada je načelno dogovorila sa Međunarodnim monetarnim fondom prilikom njihove prethodne posete u maju ove godine. Povećanje bi trebalo očekivati do kraja 2019. ili najkasnije do januara naredne godine. Nije isključeno da bude i veće od sada ekonomski opravdanog. Izvor iz Nemanjine 11 kaže da je rast od šest odsto "nešto što je realno s obzirom da će toliko nominalno biti uvećan bruto društveni proizvod Srbije". Ipak, kako napominje, nije isključeno da se dogodi prošlogodišnji scenario, a koji ide u korist radnika.

- Rast od oko šest odsto bio je ekonomski opravdan i realan u prošloj godini. Ipak, Vlada je pomoću nekoliko trikova, od kojih je jedan ukidanje doprinosa za nezaposlene, uspela da namakne veće povećanje. To bi, vrlo verovatno, moglo da se dogodi i ove godine, samo je pitanje na koji konkretno način - kažesagovornik. Dodaje da bi se prvo novo povećanje plata u javnom sektoru moglo osetiti u novčanicima najverovatnije od prvog janura 2020. godine, a da bi se odnosilo na plate iz decembra.

Otkriva i da će razgovori unutar Vlade o povećanju plata biti intenzivniji od naredne nedelje, a sve uoči novog dolaska misije MMF-a. Iz ministarstva finansija kažuda će u septembru biti preciznijih naznaka sa kolikom prihodima budžet Srbije raspolaže, te će znati jasnija računica oko povećanja plata i penzija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Početkom ove godine zaposeni u javnom sektoru dobili su povećanje plate od 7 do 12%.Najviše, 12 odsto, pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je, u proseku, bilo povećanje od oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10%.

Zaposlenima u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5%.Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Administracija i državna uprava gotovo da su uvek bili u začelju povišica. Veću platu za pet odsto od januara ove godinedobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zarada građani zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana