Tekst objavljen: 27.06.2022 12:40        


Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila prilikom plaćanja čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun, a Ministarstvo finansija je kroz primer vrlo detaljno navelo i sve promene i obaveze koje ima trgovac, a odnose se i na kupca

Poznata nova pravila za plaćanje čekovima


Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansije, kod kupovine čekovima, prodavac izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate.

U Biltenu je naveden i primer koji vam prenosimo u celosti:

- Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine, piše u Biltenu.

Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima.


Takođe, u novom Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa tj. mogu te fiskalne račune da dostave elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može slobodno da traži.

Takođe, u tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kog je kupac izvršio avansnu uplatu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
čekovi plaćanje čekovima nova pravila plaćanje kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana