Tekst objavljen: 28.08.2016 11:25        


Prakse su najbolji put prelaska iz sveta obrazovanja u svet rada i ujedno najbolji način da se podigne zaposlenost mladih, za šta je potreban podsticajni zakonski okvir, ocenjeno je danas na skupu Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) i Beogradske otvorene škole (BOŠ). 

Prakse put za smanjenje nezaposlenosti mladih

Izvršni direktor BOŠ-a Milorad Bjeletić rekao je u diskusiji na temu "Radne prakse: građenje mosta od obrazovanja do karijere", na kojem je sa menadžerima u oblasti ljudskih resursa kompanija članice AmCham, razgovarano o važnosti stručnih praksi za mlade, da je prelazak iz sveta obrazovanja u svet rada bolan i skup proces.

On je, međutim, dodao da obrazovni sistem ne pruža dovoljno praktičnog znanja i iskustava koji olakšavaju zapošljavanje, istakavši da je nezaposlenost mladih u Srbiji, koja je prema procenama oko 50 odsto, veliki problem.

Prema njegovim rečima, radi se o mladima koji ne samo da su nezaposleni, već nisu ni u obrazovnom procesu, ni na kakvoj obuci, za koje nema ni nade da će se zaposliti u bliskoj budućnosti, jer ni oni sami, a ni društvo ne rade na podizanju njihove zapošljivosti.

"Jedini način za podizanje zapošljivosti su stručne prakse, kroz neki radni proces u nekoj od kompanija da se približe svetu rada, steknu radno iskustvo. Pravni okvir u kojem se kod nas odvijaju prakse ne samo da je nejasan već je i nepodsticajan", objasnio je Bjeletić.

On je dodao da je potrebno pravno okruženje koje će podsticati prakse, jer su društvu potrebne prakse, kao put ka povećanju zapošljivosti.

Bjeletić je kazao da država pokazuje interesovanje za praksu u toku obrazovnog procesa, najavljenom izmenom obrazovnog sistema tako da će praktični deo postati bitniji, ali bitna je praksa i za one mlade koji se nalaze u fazi posle završenog obrazovanja.

"Treba nam podsticajno okruženje koje će da motiviše firme, ali i mlade da se uključe u prakse kao način za podizanje zapošljivosti, prelazak u svet rada. Bez ozbiljnih aktivnosti na tom planu ništa samo od sebe neće da se promeni", podvukao je on ističući da su dobri i uspešni poslodavci zainteresovani za prakse, jer su one put koji vodi do dobre radne snage.

Istovremeno je podsetio da mnoge zemlje, kao na primer Poljska, imaju zakon koji reguliše tu oblast.
Koordinator projekta unapređenju zapošljivosti BOŠ-a Bojan Velev istakao je da mladi iz formalnog obrazovanja izlaze bez potrebnog znanja i veština potrebnog za trenutno dinamično tržište rada koje se brzo menja.

On je naglasio da su mladi prinuđeni da nakon školovanja na sve moguće načine stiču te veštine i razvijaju kompetencije kako bi postali konkurentniji na tržištu rada i došli do zaposlenja.

Trenutno, kako podseća, u Srbiji, po zvaničnim istraživanjima Međunarodne organizacije rada, oko 400.000 mladih je u tranziciji, odnosno na putu između sveta obrazovanja i rada.

"To je gorući problem i ta tranzicija mora da se učini bezbolnijom, a kroz stručne prakse se može pomoći mladim ljudima da steknu potrebne veštine, kojima bi našli radno mesto i tako ostali u svojoj zemlji", naglasio je Velev.

Menadžer za regulatorne poslove i edukaciju AmCham Milica Samardžić ukazala je da kompanije članice zapošljavaju veliki broj mladih ljudi koji vrlo često dolaze u preduzeća odmah nakon završenog fakulteta.

"Uprkos tome što imaju odlična ekspertska i stručna znanja nedostaju im stručne kompetencije i veštine koje jedino mogu steći na praksi. Međutim naš Zakon o radu ne omogućava formu, neki ugovorni okvir, za sticanje relevantnih veština u obliku prakse", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, inicijativa AmCham se odlično oslanja na nameru vlade da uvede dualno obrazovanje, koje će omogućiti učenicima da tokom srednjoškolskog školovanja steknu praktično znanje, ali je važno da se ljudima na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja omogući da kroz stručnu praksu I dodatno usavršavanje steknu praksu za neka nova radna iskustva.

Predstavnici kompanija članice AmCham preneli su svoja iskustva, navodeći da zakonski okvir često predstavlja prepreku za omogućavanje prakse, ali da i pored toga često organizuju praktično sticanje radnog iskustva.

Istovremeno bilo je i kritike da mladi dolaze nespremni na praksu, to jest nemotivisani, sa željom da samo prođu praksu i to prikažu u CV-u za buduće zapošljenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radna praksa Beogradska otvorena škola nezaposleni praksa zapošljavanje obrazovanje amcham poslodavci CV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana